Nanne (re) en Kos (mi) namen initiatief voor een skatebaan in Benthuizen. Neefje Luca vindt het nog wel spannend. FOTO: Morvenna Goudkade
Nanne (re) en Kos (mi) namen initiatief voor een skatebaan in Benthuizen. Neefje Luca vindt het nog wel spannend. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Supergoede actie van Nanne en Kos'

  Nieuwsflits

De kinderen kunnen in de zomervakantie lekker skaten

Morvenna Goudkade

Je houdt van skateboarden, maar er is geen skatebaan in de buurt. De broertjes Pijl uit Benthuizen wilden daar iets aan doen. Nanne (14) en jongere broer Kos (11) voerden succesvol actie voor een skatebaan in hun eigen dorp. Vorige week was de feestelijke opening, samen met wethouder Gert-Jan Schotanus.

BENTHUIZEN - Het is flink warm op de nieuwe skatebaan, bij sporthal De Hil in het Verbreepark. Maar dat maakt de kinderen niets uit: gewapend met skateboard of met rollerskates zijn ze er helemaal klaar voor. Wethouder Schotanus maakt een praatje met Nanne en Kos, hij heeft ze al eerder ontmoet tijdens het dorpsbezoek aan Benthuizen, van burgemeester en wethouders.

“Nanne heeft toen zijn plannen uitgelegd aan burgemeester Spies”, vertelt de wethouder. Nanne trad daarmee in de voetsporen van opa Baltus Pijl, lid van het Dorpsoverleg Benthuizen. Hij gaf zijn kleinzoon de nodige tips hoe een en ander democratisch aan te pakken. “Opa zei dat we moesten laten zien dat ook andere kinderen een skatebaan willen, niet alleen wijzelf”, legt Nanne uit. “Dus toen hebben we handtekeningen ingezameld van kinderen en ouders.” Nanne en Kos stuurden vervolgens een mail naar de gemeente en kregen een afspraak met de gebiedsadviseur. “Toen werd het steeds serieuzer, al was het nog wel de vraag waar de skatebaan moest komen.“ Nanne ging geschikte plekken fotograferen, met ambtenaren praten en uiteindelijk met burgemeester Liesbeth Spies. ‘’En nu is de skatebaan klaar.”

De jongens zullen, ter ere van de opening, een rondje skateboarden over de baan en de quarter pipe. Wethouder Schotanus is blij dat er wat reuring terug is bij De Hil. “Het buitenterrein wordt nog verder opgeknapt en ook het gebouw zelf krijgt een upgrade, na het tijdelijk onderhoud dat we eerder dit jaar hebben gedaan. Maar de skatebaan willen we graag alvast openstellen, zodat kinderen in de zomervakantie lekker kunnen skaten.”

Nanne en Kos laten wat trucjes zien. Hun neefje Luca vindt het heel spannend, maar is met zijn anderhalf jaar nog te jong om zelf te skaten. De broertjes steppen een stukje op hun board. Wil Luca ook meerijden? Daar moet de kleine man even over nadenken. Opa Baltus kijkt trots toe, samen met oma Fimke. Wat vinden de jongens eigenlijk zo leuk aan skateboarden? En is het niet moeilijk, al die sprongen en draaien? Ja, maar daarom is het juist zo leuk, leggen de broers uit. Er volgt een theorielesje over skateboard-tricks: ollie’s, shove-its en kickflips. “Maar die kunnen we allemaal nog niet, hoor. We moeten nog heel veel oefenen. Daarvoor heb je zo'n quarter pipe nodig." Een stukje verderop zijn Sofie (11) en Loes (10) uit Moerkapelle aan het rollerskaten. “Wij vinden skaten erg leuk. Het is een supergoede actie van Nanne en Kos. Wij willen dat eigenlijk ook gaan doen voor Moerkapelle. We hebben een brief gemaakt, maar die moeten we nog steeds opsturen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden