Cisca Coljé (48) uit Boskoop werd afgekeurd, maar wist haar haak-hobby om te zetten in een eigen onderneming. FOTO: Morvenna Goudkade
Cisca Coljé (48) uit Boskoop werd afgekeurd, maar wist haar haak-hobby om te zetten in een eigen onderneming. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Ik heb weer een toekomst, zo voelt het'

  Nieuwsflits

blijf positief denken, er is altijd meer dan je denkt

Morvenna Goudkade

Je bent alleenstaande moeder, afgekeurd na een burn-out en een zwaar fietsongeluk. En vervolgens begin je je eigen bedrijf, in haakworkshops en handwerkspullen. De Boskoopse Cisca Coljé (48) zag zichzelf opeens terug als ondernemer, nadat ze besloot om van haar hobby haar werk te maken. Met haar bedrijf ‘De roze haaknaald’ pakt ze de ene uitdaging na de andere aan: een cursuspakket opzetten, een webshop runnen en op creatieve markten staan. Haar ultieme droom? Een eigen handwerkwinkel.

BOSKOOP – De liefde voor haken overbrengen, dat gaat inmiddels zo goed dat Cisca cursisten krijgt uit de hele Randstad. Vorig jaar begon ze haar eigen bedrijf, op haar 47ste, na een jarenlange periode van tegenslagen. De moeder van drie kinderen werkte als financieel-administratief medewerkster, toen ze acht jaar geleden ziek thuis bleef met een griepje. Althans, dat dacht ze, het bleek een burn-out. “Vervolgens kreeg ik ook nog een fietsongeluk en werd afgekeurd. Ik wilde veel liever werken dan een uitkering krijgen, maar ik kon het echt niet.”

Cisca voelt in die tijd veel behoefte om creatief bezig te zijn. Ze wil knuffels haken en leert het zichzelf via YouTube. Ze gaan naar de creatieve ochtenden van welzijnsorganisatie TOM in de buurt en neemt haar haakwerk mee. Daar valt ze op en ze wordt uitgenodigd om mee te doen aan de kunstmarkt. Het levert veel positieve reacties op. Er komt een doorbraak, wanneer Cisca een buurvrouw leert haken. “Ik vond het zó leuk om te doen. Ik heb een oproep gedaan op Facebook, of mensen het leuk vonden om bij mij op haak-les te komen. Binnen een uur had ik 28 aanmeldingen voor een cursus. Toen ben ik gaan bellen met het UWV. Mag ik dit doen? Het was goed.” Het UWV begeleidde Cisca naar het zelfstandig ondernemerschap. Ze is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is geleidelijk haar bedrijf aan het uitbouwen.

“Ik vind ondernemen zó leuk. Mijn bedrijf heet ‘De Roze Haaknaald’, omdat roze mijn lievelingskleur is. Ik geef workshops op vier verschillende niveaus, ik heb een webshop voor gehaakte cadeautjes, vooral veel kraamcadeautjes, en ik sta op creatieve markten.”

Ze wordt er heel gelukkig van, zegt ze. “Weer zelfstandig kunnen zijn en weer onder de mensen zijn. Heel fijn vind ik het sociale aspect. Met de cursisten mijn passie delen.”

Ze heeft, na jaren, weer vertrouwen in de toekomst. “Ik héb weer een toekomst, zo voel ik het. Er komt nu steeds iets op mijn pad wat bij me past. Ik pak het met beide handen aan.” Ze wil anderen graag iets meegeven: “Blijf positief denken. Er is altijd meer dan je denkt, ga er wat mee doen.”

Zelf durft ze ook weer te dromen en haar dromen te laten uitkomen. “Ik wil heel graag een eigen handwerkwinkeltje in Boskoop. Laagdrempelig en lekker in het centrum. Met een lange tafel, roze bloemen en een warm binnenkomen, koffie en thee staan klaar. Ik zie het al helemaal voor me.“

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden