Op veld 1 van Floreant werd vrijdag -coronaproof -  het Offerfeestgebed gehouden. FOTO: Hakim el Ousrouti
Op veld 1 van Floreant werd vrijdag -coronaproof - het Offerfeestgebed gehouden. FOTO: Hakim el Ousrouti (Foto: )

Gebedsdienst deze keer op voetbalveld

  Nieuwsflits

de sfeer was heel goed en reacties van mensen positief

Morvenna Goudkade

Een bijzonder schouwspel op veld 1 van Floreant in Boskoop. Daar werd vrijdagochtend geen balletje getrapt, maar gebeden. Het begin van het driedaagse Offerfeest werd wegens corona in de open lucht gehouden, op het voetbalcomplex. Dit naar volle tevredenheid van zowel Moskee Arrahman als voetbalvereniging Floreant: "Voor herhaling vatbaar".

BOSKOOP – Organisator Mohamed el Ousrouti en Floreant-voorzitter Patrick Rijnbeek zijn na afloop goed gestemd. “Tweehonderd leden uit Boskoop hebben hier gebeden”, vertelt Mohamed (37). “De sfeer was heel goed. Ook mensen die hier vlakbij moesten zijn, bij de Karwei, reageerden positief. Al waren ze soms verbaasd, wat gebeurt daar nou?"

Patrick Rijnbeek heeft ’s morgens vroeg de deelnemers binnengelaten op het voetbalcomplex en nog even geholpen met de laatste loodjes. “Heel gaaf om te zien dat dit ook kan op ons veld. Wij hebben als club de ambitie om ook een maatschappelijke rol te spelen. Dus niet alleen voetbal bij Floreant, maar ook ruimte voor iets anders.”

De bijzondere gebedsdienst is in korte tijd georganiseerd, legt Mohamed uit. Hij is bestuurslid bij Moskee Arrahman. "De dienst kon wegens corona niet in de moskee zelf. Het moskeebestuur wilde het heel graag laten doorgaan, maar wel veilig.” Het Offerfeest is een belangrijk feest voor moslims, legt hij uit. “Daarbij danken wij God, omdat Abraham zijn zoon niet hoefde te offeren, maar in plaats daarvan een offerschaap. Het verhaal staat in de Koran en ook in het Oude Testament van de Bijbel. Het zijn drie dagen met samenzijn, eten en gezelligheid, een soort verbroederingsfeest.”

Namens het moskeebestuur zocht hij contact met de gemeente Alphen en met Floreant. “De gemeente heeft heel goed meegedacht, over een openluchtdienst en Floreant was meteen bereid om mee te werken.” Hij is goed bekend met de voetbalclub, want hij heeft er jaren gevoetbald. "Er moest nog wel een hoop gebeuren: plan schrijven, alle maatregelen in kaart brengen, mensen uitnodigen, gezondheidscheck, iedereen registreren. En uiteindelijk het voetbalterrein voorbereiden.” Patrick beaamt dat er een hoop protocollen bij kwamen kijken, maar dat het evenement ‘strak geregeld’ is. “De coronatijd heeft geleid tot interessante verbindingen bij onze club. We hebben al gymdames gehad op ons gras, een dansschool met workshops en activiteiten van Alphen Beweegt. De gebedsdienst is ook een heel interessante verbinding.” Mohamed kijkt terug op een geslaagd Offerfeest. “Normaal zoeken we elkaar allemaal op, nu hebben we het vooral thuis gevierd, met het mooie weer zaten veel families in de tuin. We hebben veel gebarbecued. Natuurlijk is het anders: geen fysiek contact, afstand houden, mensen bellen in plaats van bezoeken. Maar het is toch heel gezellig geweest, met felicitaties en cadeautjes. "

Of het buitengebed eenmalig zal blijven? Als het aan beide partijen ligt niet. “Zeker voor herhaling vatbaar.”

.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden