Monique Bisschop: 'Wij hebben hier een prachtig vaargebied en ook bezoekers op het terras genieten volop van de natuur om hen heen'
Monique Bisschop: 'Wij hebben hier een prachtig vaargebied en ook bezoekers op het terras genieten volop van de natuur om hen heen' (Foto: )

Genieten van prachtige natuur

  Nieuwsflits

'Veel bezoekers herinneren zich nog de speeltuin'

Voor thuisblijvers die op zoek zijn naar mooie bezienswaardigheden in de buurt om zo toch het vakantiegevoel te ervaren, zijn er tal van mogelijkheden. Vandaag nemen we een kijkje bij B&B-Terras-Roeibotenverhuur ‘Klein Giethoorn’ aan de oevers van de Rietveldse Vaart in Hazerswoude-Dorp.

Marieke Roggeveen

Hazerswoude-Dorp - Klein Giethoorn ligt in Vaardorp Rietveld, een boerenvaardorp waar vroeger de enige verbinding met boerderijen en woningen over het water ging. Door aanleg van wegen, wandel- en fietspaden is het dorp tegenwoordig goed bereikbaar, maar nu nog steeds zijn sommige woningen alleen met de boot te bereiken.

Boomgaard

Onder de naam ‘Pension Natuurschoon’ begonnen Han en Pleun van Meurs in 1925 met de eerste visbotenverhuur. Omdat de vrouwen ook meewilden, kwamen er enkele optrekjes voor de overnachting bij en werd er ook een speeltuin gebouwd. In 1951 kwam het bedrijf in handen van hun dochter Nel en haar man Rein van Vliet. De naam veranderde in ‘Klein Giethoorn’ en het het café, de hotelkamers en de speeltuin werden vernieuwd. In 1980 namen dochter Karla en haar man Fred Bisschop het bedrijf over. De speeltuin verdween en op het terras kwam een serre met een uitzicht op de molen. In 2017 stapten dochter Monique Bisschop en haar man Arjan de Kort in het familiebedrijf en kwamen er opnieuw enkele aanpassingen: “Zoals de bouw van een vakantiehuis in de boomgaard,” vertelt Monique, “samen met de B&B beschikken wij nu over tien bedden. Verder verhuren wij roeiboten en kano’s en volgend jaar willen wij ook fluisterboten gaan verhuren.”

Roeiboten 

Klein Giethoorn ligt aan de oevers van de Rietveldse Vaart. “Deze rustige vaart loopt van het Alphense Rietveld tot aan de Oude Rijn,” vervolgt Monique, “onze huidige ‘vloot’ bestaat uit veertien roeiboten en één kano (voor twee personen). Meestal ligt er wel een boot, het aanbod is groter dan de vraag. Alleen voor grote groepen is reserveren noodzakelijk.” Monique wijst naar de twee verschillende vaarrichtingen: “Aan de ene kant zijn er meerdere boerenslootjes en aan de andere kant kun je tot de Rietveldse Molen (een poldermolen uit 1648) varen, of verder, maar dan moet je wel door een sluis. In beide richtingen vaar je door een prachtig natuurgebied met tal van water- en weidevogels en mooie vergezichten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden