André de Jong (49) heeft een nieuw project: na de Boskoopse hefbrug gaat hij nu de watertoren nabouwen. FOTO: Morvenna Goudkade
André de Jong (49) heeft een nieuw project: na de Boskoopse hefbrug gaat hij nu de watertoren nabouwen. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Watertoren moet binnen drie jaar af'

  Nieuwsflits

Hij is beroemd in Boskoop en omgeving, vanwege zijn nagebouwde hefbrug. André de Jong (49) voltooide onlangs zijn meesterwerk, na bijna zeven jaar bouwen. Het schaalmodel van de brug, die al jaren de gemoederen bezighoudt, is momenteel op tournee en wordt geëxposeerd. Maar wie denkt dat André nu op zijn lauweren rust, komt bedrogen uit. De Boskoper maakt bekend dat hij een nieuwe uitdaging heeft gevonden: de net zo veelbesproken Boskoopse watertoren.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – André is alweer begonnen, na een bouw-break van twee weken. “Kijk, dat die hefbrug eindelijk af is, dat is hartstikke leuk. Maar ik zat toch alweer aan het volgende project te denken. In mijn hoofd was ik ermee bezig, maar ik hinkte op twee gedachten. De watertoren? Of toch het oude gemeentehuis?” Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt, na praktische overwegingen: “Dat gemeentehuis is zó breed, dat past amper in mijn huis. De watertoren is een handiger model.”

Net zoals bij de hefbrug heeft hij eerst zijn onderwerp goed bestudeerd. André heeft zijn werkmap meegebracht ‘Watertoren Boskoop anno 1908’, want hij gaat voor het oorspronkelijke ontwerp, mét kroon. “Ik heb heel veel informatie van internet af gehaald en ik heb ook veel foto’s gemaakt van de watertoren, zoals hij er nu bij staat. Zonder kroon inderdaad. Dat vind ik heel erg zonde, het zou geweldig zijn als de toren weer helemaal gerestaureerd zou worden. Maar of dat ooit nog gebeurt?” In ieder geval wel in de werkplaats bij André thuis. Daar wordt met ongeveer 30.000 piepkleine, maar echte steentjes de watertoren opgebouwd. “Bouwtechnisch is het heel anders dat de hefbrug", vindt de hobbybouwer, die alvast onthult dat de toren zo’n anderhalve meter hoog zal worden.” Zijn volgers houdt hij via Facebook van de voortgang op de hoogte. “Mensen zijn heel enthousiast. Toen de brug bijna af was, werd er al gevraagd ik daarna zou gaan maken.” Eén ding heeft de Boskoper zich wel voorgenomen: “Ik ga er dit keer geen zeven jaar over doen. Binnen drie jaar moet die toren af zijn.”

André heeft veel wel leuke reacties gehad op zijn hefbrug, vertelt hij. “De brug wordt op allerlei plekken tentoongesteld, in winkels, bij een autobedrijf, hij gaat nog naar de Boskoopse bibliotheek en waarschijnlijk zelfs naar het Provinciehuis in Den Haag, daar hebben ze ook interesse.”

Maar voorlopig wacht de watertoren, daar gaat veel vrije tijd in zitten. Voor André, in het dagelijks leven onderhouds-monteur in het groenbeheer, betekent dat vooral ’s avonds en in het weekend. “Vaste bouwdagen heb ik niet, als ik tijd en zin heb, ga ik lekker bouwen. Binnenkort ga ik eerst op vakantie, drie weken naar België. De kans bestaat wel dat ik de toren meeneem.”

Het is niet zo dat hij met zijn bouwproject op de camping gaat staan, want André verblijft bij zijn Belgische vriendin. “Thuis bij mijn vriendin kan ik ook bouwen. Ja, zij vindt het ook leuk. Ze is best wel een beetje trots op me.”

Het gaat om het oorspronkelijke ontwerp anno 1908, met kroon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden