Sam van der Loo (nummer 1, op de rug gezien) valt aan tijdens de kleine finale van het topdivisie toernooi in Bilthoven. Foto: Annemarie ten Kate fotografie
Sam van der Loo (nummer 1, op de rug gezien) valt aan tijdens de kleine finale van het topdivisie toernooi in Bilthoven. Foto: Annemarie ten Kate fotografie (Foto: Annemarie ten Kate)

Uitstekend voorseizoen beachvolleyballer Van der Loo

  Nieuwsflits

Beachvolleyballer Sam van der Loo (18) heeft een uitstekend voorseizoen achter de rug. In voorbereiding op de Europese Kampioenschappen voor spelers t/m 19 jaar, die in september plaatshebben, debuteerde de Boskoper in de nationale eredivisie met Rik Damen (18) als partner. Tevens wist hij twee eerste divisie toernooien te winnen: in Bilthoven (5 juli) samen met Rik Damen en in Dordrecht (19 juli) met Leon Luini (19).

Boskoop- Omdat Sam sinds twee maanden deel uitmaakt van de Jong Oranje selectie van de Nevobo en bondscoach Roland Rademaker het belangrijk vindt dat zijn spelers zich veelzijdig ontwikkelen, speelt Sam in deze fase van het seizoen nog met wisselende partners en op de beide posities in het veld: als blokker aan het net of als verdediger in het achterveld.

Vanwege het coronavirus zag het er lange tijd naar uit, dat het complete wedstrijdseizoen voor de Nederlandse beachvolleyballers geschrapt zou worden. Maar toen dit plotseling veranderde, waren ze er als de kippen bij: direct op 1 juli bij zonsopgang (05:24) werd in Zaandam de eerste bal van het eerste eredivisietoernooi van dit jaar geslagen. Sam en Rik hadden het zeer slecht getroffen met de poule-indeling, want de beide teams waartegen ze moesten spelen, bleken aan het einde van de dag de finalisten. De wedstrijd tegen de latere winnaars Dirk Boehlé & Stijn van Tilburg was een ware thriller, die na setstanden 21-17 en 26-28 pas op 15-13 in de derde set werd beslist. Een echte ‘poule des doods’ dus, waardoor een negende plaats in de eindrangschikking het hoogst haalbare bleek. De ‘jonkies’ hadden zich echter prima staande weten te houden op het allerhoogste Nederlandse competitieniveau. De vier podiumplaatsen die Sam in de daaropvolgende weekeinden behaalde bij iets minder sterk bezette toernooien (topdivisie en eerste divisie), bevestigden zijn sterk gestegen spelniveau.

Na een korte vakantie begint Sam vanaf de tweede week van augustus aan de belangrijkste fase van het seizoen. Na twee eredivisietoernooien in Almelo (8/9 augustus) en Zaandam (15/16 augustus) staan in het Scheveningse beachstadion twee NK’s gepland: op 21 t/m 23 augustus voor alle leeftijden en op 29 en 30 augustus voor spelers t/m 20 jaar. Bij dit laatste toernooi gaat Sam, na zijn titel voor spelers t/m 18 jaar in 2019, opnieuw voor goud. Het hoogtepunt van het seizoen is vervolgens de EK voor spelers t/m 19 jaar, dat van 9 t/m 13 september wordt gespeeld in het Tsjechische Brno. Hopelijk gooit het coronavirus geen roet in het eten en gaan de toernooien door.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden