Imker Jasper Klomp (38) bij zijn bijenkasten in Park Zegersloot. Honing is hot bij hooikoorts. FOTO: Morvenna Goudkade
Imker Jasper Klomp (38) bij zijn bijenkasten in Park Zegersloot. Honing is hot bij hooikoorts. FOTO: Morvenna Goudkade

'Bij mijzelf werkt het voor geen meter'

  Nieuwsflits

Hooikoorts, veel mensen hebben er last van. En willen ervan af. Honing zou, volgens sommigen, helpen om de klachten te verminderen. Maar hoe werkt dat dan? En waarom werkt het bij de ene persoon wel en bij de andere niet? Wij vroegen het aan twee imkers, van wie één met hooikoorts.

Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP – Imker Jasper Klomp (38) uit Alphen heeft klanten die veel baat hebben bij honing voor hun hooikoortsklachten.“ Ze halen bij mij hun potjes honing en zweren erbij. Ik begrijp het heel goed, want ik heb zelf ook hooikoorts. Maar bij mijzelf werkt het voor geen meter.” De hobby-imker, hij is daarnaast ecoloog, heeft op meerdere plekken bijenstallen, zoals op de kinderboerderij in Park Zegersloot in Alphen.

Zelf was hij onder behandeling bij een allergoloog. “Die stelt vast wat voor allergie je precies hebt, want hooikoorts is een verzamelterm. In mijn geval bleek dat ik allergisch ben voor de pollen van grassen en berken.” Na de diagnose volgt een desensibilisatie-kuur, legt Klomp uit. “Dit gebeurt door toedienen van de stof die de allergie veroorzaakt. In oplopende hoeveelheden wordt de stof geïnjecteerd, zodat er gewenning wordt opgebouwd.” Dat idee, het minder gevoelig maken van het lichaam, kun je ook toepassen met honing, maar dan moet alles wel precies kloppen, waarschuwt de imker. “Bij een stuifmeelallergie, hooikoorts dus, heb je een overdreven reactie op pollen. Honing bevat per potje heel veel stuifmeelpollen. Als je regelmatig honing eet, kan dat verlichting geven. Maar alleen als je honing neemt met pollen waarvoor je allergisch bent. Dus als de bijen hebben gevlogen op planten of bomen die jouw hooikoorts veroorzaken. En dan kom ik weer bij mijn eigen hooikoortsallergie: grassen en berken, daar vliegen bijen niet op. Dus honing gaat mij beslist niet helpen.”

De Boskoopse imker Maap Groenendijk (81) weet ook dat het gebruik van honing nooit garanties kan geven. “We mogen niet zeggen dat het helpt, alleen dat je er baat bij zou kúnnen hebben", zegt de zeer ervaren imker, al vijftig jaar bijenhouder. Hij legt uit dat in één pot honing van 450 gram, zo’n miljoen stuifmeelpollen zitten.
"Wat je in ieder geval niet moet doen, is honing verhitten boven 42 graden", vertelt Groenendijk. “Dan gaan de nuttige enzymen in het stuifmeel dood. Je houdt de zoete honingsmaak, maar het mogelijke gezondheidseffect is weg.”

Veelgehoorde klacht tegenwoordig is dat mensen hooikoorts krijgen, die daarvoor nooit last hadden. De klimaatverandering wordt gezien als oorzaak. Wat vindt Jasper Klomp daarvan, hij is immer ook ecoloog? “Het is niet onwaarschijnlijk. De klimaatverandering werkt op planten. Ze staan eerder en langer in bloei, daardoor zijn er meer pollen. En de klimaatverandering heeft ongetwijfeld ook effect op mensen.” Heeft hij een advies, wat te doen bij hooikoorts? “Ja, laat onderzoeken waarvoor je precies allergisch bent. Daarna kun je zelf kiezen wat je eraan wilt doen.”

In één pot honing zitten zo´n miljoen stuifmeelpollen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden