Tom Vermeulen (20) is één van de 'groene helden' van de Boomteeltopleiding in Boskoop. FOTO: Morvenna Goudkade
Tom Vermeulen (20) is één van de 'groene helden' van de Boomteeltopleiding in Boskoop. FOTO: Morvenna Goudkade

'Green Heroes vind ik wel grappig'

  Nieuwsflits

Boskoper Tom Vermeulen (20) is tweedejaars aan de Boomteeltopleiding in Boskoop. De opleiding heeft momenteel een spraakmakende campagne om nieuwe leerlingen te werven, getiteld ‘Green Heroes’. De boomteeltstudenten worden gepresenteerd als stoere ‘groene’ helden of heldinnen. Ze houden van lekker werken, niet te vaak naar school en gaan graag stappen met hun vrienden. Is Tom ook zo’n groene held? Wij gingen in gesprek.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Of Tom de campagne kent? “Ja, die heb ik wel voorbij zien komen. Ik vind hem wel grappig, met dat ‘poen en bier’. Een beetje humor mag wel, toch? Of ik mezelf ook een groene held voel? Nu wel, haha.”

Zelf heeft hij al eerder voor de opleiding gekozen. “Ik vind planten leuk en ik zit niet graag stil. Het is lekker om de hele dag hard te werken en veel buiten te zijn. In september begin ik aan het derde jaar, niveau drie. Niveau vier is er nog niet, maar anders zou ik dat ook doen. Als het binnenkort toch start, ga ik ervoor.”

Tom werkt sinds zijn vijftiende in 'de tuin’, zoals de kwekerij vaak wordt aangeduid. “Toen ik begon deed ik het om wat bij te verdienen. Ik wilde sparen voor een scooter. Maar ik vond het ook prima werk, lekker buiten. Dus in alle schoolvakanties was ik aan het werk. “

Na de middelbare school koos Tom voor een opleiding Logistiek, mbo-4. Maar dat was geen succes. “Ik zat de hele tijd binnen. Ik ben gestopt en ben eerst een jaar gaan werken op mijn vaste adres: Joh. Stolwijk & Zonen. Toen heb ik besloten om de Boomteeltopleiding te doen, vier dagen werken bij een leerwerkbedrijf en één dag naar school. Ik zit nu voor het tweede jaar bij De Jong Plant.”

Over de opleiding is hij erg tevreden. “Hoe docent Peet Stolwijk dat doet, dat vind ik heel top. Alle credits naar Peet. Die dag school is prima en de rest leer je toch het beste in de praktijk.” De afgelopen maanden was er geen fysiek onderwijs, alles ging online. Dat was wel minder, vindt Tom. “Je mist het normale contact.”

Bij De Jong Plant heeft hij het naar zijn zin. “Echt een topbedrijf, goeie sfeer en heel vooruitstrevend." Grinnikend: "We zijn best beroemd geworden met onze robot Harvey. Of ik ook weleens met Harvey werk? Ja, onlangs nog gedaan.”

Wat vindt hij het leukste aan het werken met planten? Daar moet hij even over nadenken. “Eigenlijk is dat een periode, het voorjaar. Dat is een heel dynamische tijd, er gebeurt heel veel. Geweldig. Nu is het weer wat rustiger.” De coronatijd op zijn werk was bijzonder. “Natuurlijk praten we er over. Met z’n allen keken we naar de persconferenties van Rutte. Je leert elkaar echt beter kennen. Het zag er even somber uit voor de sector, maar daarna is de vraag ontploft. Ik heb een maand lang gewerkt van 6 uur ‘’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Zo druk was het.”

Is er nog tijd voor vakantie? “Ja, ik ga met vrienden naar België, we hebben daar een huis gehuurd. We gaan met de auto, dus als er iets gebeurt met corona, kunnen we snel terug.”

"Ik vind planten leuk en ik hou van lekker buiten werken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden