Hans Verbeek kijkt samen met echtgenote Ginette uit naar de zomerworkshops in hun fruitbomentuin. Door de crisis heeft hij zich extra kunnen ontwikkelen. FOTO: Morvenna Goudkade
Hans Verbeek kijkt samen met echtgenote Ginette uit naar de zomerworkshops in hun fruitbomentuin. Door de crisis heeft hij zich extra kunnen ontwikkelen. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Kunstenaar Hans vernieuwend bezig

  Nieuwsflits

Beeldend kunstenaar Hans Verbeek (60) is actief als kunstschilder en illustrator. Daarnaast geeft hij schildercursussen op allerlei plekken in de regio. Toen de coronacrisis uitbrak, moest Hans die abrupt afbreken, maar wilde zijn cursisten niet in de steek laten. Hij ging daarom verder met digitale begeleiding en hield de groepen bij elkaar via Whatsapp. De crisis had ook een onverwacht effect op zijn eigen kunstenaarschap: Hans ging experimenteren en sloeg nieuwe wegen in. Nu de regels versoepelt zijn, ziet hij weer mogelijkheden voor zijn meerdaagse zomerworkshops. Traditiegetrouw in de eigen fruitbomentuin, mét echtgenote Ginette als coach en culinaire gastvrouw.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het is een heerlijke plek, de groene oase van Hans en Ginette. Al jaren houden ze hier hun zomerworkshops, waarvoor altijd veel belangstelling is. “We hebben lang gewacht met data plannen. Door het coronavirus was het onzeker of ze dit jaar door konden gaan”, vertelt Hans. “Afgelopen weekend hebben we de knoop doorgehakt en drie workshops gepland in augustus. Deelnemers gaan dan steeds drie dagen portrettekenen en schilderen. Uiteraard doen we het wel coronaproof.”

Kleinere groepen dus, maximaal zes personen, de anderhalve meter wordt aangehouden en er zijn handschoentjes en desgewenst mondkapjes. “Bij mooi weer zitten we de hele dag buiten, maar bij minder weer hebben we ruimte genoeg om veilig met elkaar binnen te werken”, wijst Hans. Ginette heeft intussen soep bereid en broodjes afgebakken. De workshops zijn mede beroemd om haar vegetarische lunches. “Ik maak elke dag een andere soep, mensen vinden dat heel leuk en lekker.”

Hans hoopt in september weer te kunnen starten met de groepscursussen, zoals in Parkvilla in Alphen en in de Plataan in Boskoop. “Half maart is alles abrupt gestopt. We konden niet meer bij elkaar komen op de cursuslocaties. Toen heb ik gekeken wat nog wel kon: per cursus een groepsapp aanmaken en op de vaste cursustijd met elkaar contact hebben. Op andere tijden was ik ook bereikbaar, maar ik merkte dat mensen het juist ook fijn vonden om met elkaar in contact te blijven. Zo’n cursus is ook een sociaal gebeuren.” Tijdens het digitale cursusuurtje maakten de cursisten foto’s van hun werk en zetten die in de groepsapp, vertelt Hans. “Ik gaf vervolgens aanwijzingen in de foto, met behulp van een tekenprogramma. Probeer dit eens of dat eens, schreef ik dan. Ik heb heel interessante digitale mogelijkheden ontdekt, die ik straks ook kan gebruiken bij het cursus geven op de anderhalve meter.“

Omdat het tijdens de afgelopen maanden met de coronacrisis toch stiller was dan normaal, had Hans veel meer tijd om zelf te schilderen.

“Meer tijd en meer rust”, zegt de Boskoper. “Ik heb me daardoor als kunstenaar kunnen vernieuwen. Qua technieken en qua onderwerpen. Ik ben nieuwe wegen ingeslagen, ben series gaan maken. De dingen die ik zelf heb geleerd, wil ik straks ook in mijn cursussen opnemen en doorgeven aan de cursisten.”

Ondernemer in de spotlights

Deze week in #NLstartop: aandacht voor kunst en cultuur. Boskoper Hans Verbeek is door de coronacrisis niet alleen extra creatief als beeldend kunstenaar, maar ook als cursusleider en ondernemer. Binnenkort start hij weer met zijn schilder-workshops, coronaproof uiteraard.

Ondanks corona zaten ondernemers bepaald niet stil. Nu de maatregelen steeds verder versoepelen, zien we het resultaat. Gedurende vier weken vertellen we verhalen van ondernemers die ons inspireren met hun energie en creatieve ideeën. Verhalen uit de horeca, de retail, toerisme & recreatie en cultuur. Nederland start op.

En wij zijn erbij!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden