Cor de Jongh, hier met vrouw Netty en de kinderen, kreeg alsnog zijn lintje van burgemeester Liesbeth Spies. FOTO: Morvenna Goudkade
Cor de Jongh, hier met vrouw Netty en de kinderen, kreeg alsnog zijn lintje van burgemeester Liesbeth Spies. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Leuk om het toch met elkaar te beleven'

  Nieuwsflits

In museumpark Archeon heeft burgemeester Spies vrijdag alsnog koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Alphen. Door de coronacrisis kon de traditionele Lintjesregen op 24 april niet doorgaan. Wel werden de gedecoreerden destijds persoonlijk gebeld door Spies. "Veel mensen wilden de versierselen graag snel ontvangen. Door de versoepeling konden we nu een uitreiking organiseren”, aldus de gemeente.

Morvenna Goudkade

ALPHEN - Cor de Jongh (73) uit Alphen vond het een mooie ceremonie. In de Romeinse herberg van Archeon werden de gedecoreerden in twee shifts toegesproken door de burgemeester, die daarbij de versierselen overhandigde in een etui. Vanwege corona had alles plaats op de anderhalve meter. De Jongh heeft zijn lintje, uitgereikt vanwege verdiensten voor de zwemsport en de reddingsbrigade, daarna wel opgespeld. “Op 24 april was ik heel erg verrast aan de telefoon”, zegt de Alphenaar. “Erg leuk dat we het nu toch nog met elkaar kunnen beleven. “

Bij het hapje en drankje na afloop, op het terras van de herberg, is er voor iedere gedecoreerde met gasten een eigen picknicktafel. Cor zit met vrouw Netty, kinderen en aanhang in het zonnetje.Burgemeester Spies komt nog even een praatje maken.

Het is een extra feestelijke dag voor hem, want hij is ook nog eens jarig. Toch is er ook een moment van enige weemoed. “Mijn vader zou heel erg trots zijn geweest, als hij dit nog had kunnen meemaken”, zegt Cor, te midden van zijn familie. “Hij is onderscheiden in oorlogstijd én in vredestijd. Hij zou dit heel mooi hebben gevonden.”

Boskoper Wim Vermeulen (80), onderscheiden voor zijn werk voor de KBO, is vol lof over de bijeenkomst. “Mevrouw Spies doet het heel leuk”, vindt hij. "En alles is heel goed georganiseerd. We zijn bij de parkeerplaats van Archeon opgehaald met een golfkarretje. Allemaal erg vriendelijke mensen.” Ook Dora van Rijn-Uitenbroek uit Boskoop heeft een lintje gekregen, zij zet zich in voor Ons Jeugdhuis.

Een paar picknicktafels verderop zit Adrie Verkerk-van Noort. Ze is 81 en doet al jaren vrijwilligerswerk in verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. "Lekker je handjes laten wapperen”, vindt de kwieke Adrie, die daarvoor actief was in het Rijnoord ziekenhuis. Alphenaar Han Hendrickx is er met echtgenote Marian. Hij is onderscheiden vanwege zijn werk voor het IVN en het Platform Recreatie en Toerisme (PReT).

Zijn vrouw was vroeger zelf druk met de organisatie van de lintjesceremonie, als secretaresse van opeenvolgende burgemeesters van Alphen. "Heel bekend, maar ook heel bijzonder om het nu eens van de andere kant te zien”, zegt Marian.

Verdrietig nieuws is er uit Hazerswoude-Dorp, het echtpaar Van Klaveren-Boer zou worden onderscheiden vanwege hun vrijwilligerswerk voor de hervormde kerk. Helaas werd bekend dat de heer Van Klaveren enkele dagen voor de uitreiking is overleden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden