Richard Willemse schrijft gedichten liefst in de natuur. Vrijdag 3 juli verschijnt zijn bundel 'Dichten doet verlichten'. FOTO: Morvenna Goudkade
Richard Willemse schrijft gedichten liefst in de natuur. Vrijdag 3 juli verschijnt zijn bundel 'Dichten doet verlichten'. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Mensen wakker maken met gedichten'

  Nieuwsflits

Vrijdag verschijnt zijn eerste dichtbundel, getiteld ‘Dichten doet verlichten’. Benthuizenaar Richard Willemse (49) schrijft daarin over alles wat hem bezighoudt: van de liefde en zijn katten, tot de coronamaatschappij. Richard geeft zijn eigen versie van ‘vrijheid, waarheid, echtheid en andere leugens’, aldus het boek. De dichter, tevens zanger, drummer, songwriter en vrijdenker, merkte dat hij veel reacties kreeg als hij gedichten op Facebook plaatste. Toen vriendin Lisa dichtwerk opstuurde aan een uitgeverij, wilde die meteen publiceren.

Morvenna Goudkade

BENTHUIZEN – Richard is enthousiast over het Rosarium, de vaste plek van deze rubriek. Hij wil in het gras gaan zitten, met zijn rode opschrijfboekje en spontaan gaan dichten. “Ik schrijf mijn gedichten altijd buiten, in de natuur. Dat geeft me heel veel inspiratie.”

Dichten is dat waar hij altijd naar heeft gezocht, zegt hij. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Richard heeft het gedaan. Hij werkte als banketbakker, asbestsaneerder, technicus, zorgverlener en meer. “Mijn hele leven was ik bezig met: je moet iets zijn, je moet iets worden. Daar ben ik nu klaar mee, wat ik word is wat ik ben. Ik voel me goed bij wat ik doe.”

Wie zijn gedichten leest, valt op: ze hebben een strak rijmschema en ze zijn best vaak opstandig. Hoe zit dat? Richard legt uit: “Ik ben een vrije geest, ik houd niet van al die regels. En ik geloof niet zomaar dat iets zo is. Dus ik ben wel opstandig over onderwerpen en ik geef mijn mening. Ik wil mensen wakker maken, speldenprikken geven.”

Dus schrijft hij, naast liefdesgedichten, ook over de ‘coronastaat’, zoals hij het noemt. “Het frustreert me enorm, al die regels hoe je moet leven. Toch houd ik me er aan, ga zelfs met een mondkapje naar de supermarkt. Dat komt omdat mijn vriendin Lisa tot een risicogroep behoort en ik wil niets doen wat haar kan benadelen. Maar ik word er wel gek van. En ik geloof het ook niet allemaal.”

Rode draad in zijn leven, door alle omwegen en verwikkelingen, is muziek. Richard schreef op zijn veertiende al songteksten voor bandjes waarin hij speelde, hij is tevens zanger, drummer, arrangeur en componist. Altijd schreef hij in het Engels, tot zeven jaar geleden, tijdens een heftige periode in zijn leven. “Het overlijden van mijn ouders, vrij kort na elkaar, hakte erin. Het bracht me terug naar mijn jeugd en onverwerkte gebeurtenissen. Ik ben in therapie gegaan en kreeg het advies om het ‘van me af te schrijven’. Dat deed ik, voor het eerst, in het Nederlands. Het voelt heel anders, het raakt je meteen in het hart.”

Zijn verhalen inspireerden hem tot muziek voor zijn band Zonde. “Ik ontdekte dat mijn songteksten opeens gedichten werden. Heel voorzichtig begon ik me als dichter te beschouwen. Hoewel ik de gedichten eerst schreef voor mezelf, merkte ik dat anderen er ook iets aan hebben. Dat vind ik geweldig. En dat ze nu uitgegeven worden, dat maakt me trots en blij.“

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden