Els de Jong exposeert met beelden t/m 2 juli in Galerie Alphen Art in de Aarhof. Zaterdag is ze daar zelf aanwezig. FOTO: Morvenna Goudkade
Els de Jong exposeert met beelden t/m 2 juli in Galerie Alphen Art in de Aarhof. Zaterdag is ze daar zelf aanwezig. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

‘Ik weet nooit van tevoren wat ik maak’

  Nieuwsflits

Beeldhouwen heb ik ontdekt en ben nooit meer gestopt

Morvenna Goudkade

De coronacrisis heeft flink toegeslagen in de wereld van kunst en cultuur. De Boskoopse beeldhouwster Els de Jong (76) moest abrupt stoppen met de cursussen in haar atelier, zag allerlei kunstmanifestaties gecanceld worden en had het gevoel dat ‘kunst’ kwam stil te liggen. Ze was heel blij toen er toch nog een expositie doorging: in Galerie Alphen Art in de Aarhof in Alphen. Els exposeert daar met zes kunstenaars in de ruime galerie, gevestigd in een leegstand winkelpand, op de hoek met de Aarkade. De expositie duurt tot en met 2 juli.

BOSKOOP – De galerie in Alphen vindt ze heel erg leuk, heel laagdrempelig in het winkelcentrum, iedereen kan gewoon even binnenlopen. “Ook mensen die niet speciaal naar een tentoonstelling zouden gaan, komen hier wel even kijken.” Els is lid van kunstenaarscollectief STA-ART, die de expositie organiseert. “Verder is alles afgezegd: kunstmarkt, atelierroute, cursussen. Wel heel erg jammer.”

Els is haar hele leven al creatief, sinds haar vroege jeugd in Reeuwijk. ”Ik zat altijd te tekenen. Mijn vader haalde aardappels in de Hoogeveen en van de stukken gedroogde klei die daar aanhingen, maakte ik knikkers. Dat is wel grappig, want ik werk nog steeds graag met klei, al maak ik er nu beelden van.”

Ze had best naar de kunstacademie gewild, maar daar ziet de familie geen heil in. Ze trouwt met kweker Jac de Jong en gaat in Boskoop wonen. “Ik ben blijven tekenen en heb ook schilderles genomen. Bij een cursus ruimtelijke vormgeving heb ik toen beeldhouwen ontdekt, daar ben ik nooit meer mee gestopt. Behalve met klei, werk ik veel met marmer en serpentijn.”

Als kunstzinnige kwekersvrouw is ze wel bijzonder, merkt Els zelf ook. Lachend: “Het geeft me een aparte positie binnen het kwekersgebeuren. Nog steeds ben ik soms zo druk bezig in mijn atelier dat ik vergeet om eten te koken. Liefst zou ik dan doorwerken en helemaal niet koken, maar ik kan Jac ook niet laten verhongeren. Nee, die gaat echt niet zelf koken.”

Behalve dat ze zelf al jaren beeldhouwt, geeft ze ook les voor Boskoop Creatief, in haar eigen atelier aan huis. “Door de coronacrisis heb ik halverwege de cursus moeten stoppen. Ik hoop ergens half september het weer op te pakken.”

Ze mist het lesgeven en haar cursisten wel. "Ik ben vanuit mezelf een lerares, mijn kennis overbrengen vind ik fijn."

Els heeft een beeld meegebracht, in de sfeer van het werk dat in de Aarhof te zien is. "Mijn stijl is realistisch, maar geabstraheerd, dus zonder veel details. Zoals dit beeld van serpentijn. Het heet 'Muziek’, als de golvende beweging van muzieknoten. Hoe het is ontstaan? Dat weet ik zelf ook niet. Ik weet nooit van tevoren wat ik ga maken. De steen heeft een bepaalde vorm, dat is mijn uitgangspunt.” Om zo te kunnen werken vereist ervaring, legt ze uit. ”Als je net begint met beeldhouwen, dan kies je een onderwerp. Later, als je weet wat je kan, laat je je leiden door de steen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden