Foto:

Erik van Zuylen nieuwe wethouder namens GroenLinks

  Nieuwsflits

De fractie van GroenLinks draagt op 25 juni Erik van Zuylen voor als wethouder in de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze positie kwam in mei vrij nadat wethouder Leo Maat om gezondheidsredenen  moest terugtreden.

Alphen aan den Rijn - Fractievoorzitter René Driesen omschrijft van Zuylen als "ambitieus, energiek en sterk op de inhoud van zowel zijn eigen portefeuilles als op die van bijvoorbeeld het sociale domein. Dat kan goed van pas komen zowel binnen als buiten het college. Erik is talentvol en heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Hij opereert weldoordacht en weet goed hoe de politiek werkt.  Erik is ruim zes jaar gemeenteraadslid in Alphen aan den Rijn en is zeer gemotiveerd om als wethouder aan de slag te gaan."

Van Zuylen krijgt onder andere duurzaamheid, cultuur, afval en dierenwelzijn in zijn portefeuille. Van Zuylen: “Op het gebied van duurzaamheid is er al veel in gang gezet in de afgelopen jaren, met de drijvende zonneweide in Boskoop en het laadpunt voor de elektrische binnenvaart door Heineken als meest recente voorbeelden. Daar moeten we mee doorgaan, waarbij het van groot belang is om de Alphense samenleving en het bedrijfsleven nog meer mee te nemen. Daarvoor werken we onder andere toe naar een nieuwe duurzaamheidsconferentie later dit jaar.”

Alphen heeft zich door het ondertekenen van het energieakkoord met het Rijk, de provincies, de waterschappen en de andere gemeenten gecommitteerd om meer duurzame energie op te gaan wekken. Tot nu toe houdt de provincie Zuid-Holland de realisatie van zonneweides en windmolens in de gemeente Alphen tegen. Van Zuylen gaat graag met de provincie in gesprek om toch te zoeken naar mogelijkheden: “De provincie wil het Groene Hart beschermen. Daar sta ik helemaal achter. Maar we moeten met elkaar de vraag stellen: “wat is het Groene Hart?” Ook in onze regio zijn veel plekken die een meer industrieel karakter hebben, met een lage natuurwaarde. Door daar duurzame opwek te concentreren beschermen we onze pareltjes.”

Een ander speerpunt van van Zuylen in de komende tijd wordt cultuur. Van Zuylen: “Cultuur brengt onze inwoners bij elkaar, helpt mensen zichzelf te ontwikkelen en vergroot onze aantrekkingskracht als gemeente. Alphen aan den Rijn heeft in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de culturele infrastructuur, zoals het theater en de bibliotheek. Helaas zit de sector in de Corona-crisis in een moeilijke positie en dat zal voorlopig zo blijven. We gaan doen wat kan om er voor te zorgen dat onze inwoners op een veilige manier van cultuur kunnen genieten in de komende tijd. Als de restricties weer zijn opgeheven moeten we vooral ruimte creëren voor creatieve initiatieven, zoals afgesproken in de cultuurvisie. Een groter muziekaanbod is daarbij één van de speerpunten.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden