Annemarie Mooren werkt tijdens de coronacrisis als 'zelfvoorzienend' documentairemaakster FOTO; Morvenna Goudkade
Annemarie Mooren werkt tijdens de coronacrisis als 'zelfvoorzienend' documentairemaakster FOTO; Morvenna Goudkade (Foto: )

‘Van strakke regie naar 'go with the flow’

  Nieuwsflits

In de nieuwe documentaire die ik nu maak is niets gescript

Morvenna Goudkade

Toen door de coronacrisis filmproducties en televisieopnamen stil kwamen te liggen, begon Annemarie Mooren (54) zich al snel te vervelen. Annemarie, uit Hazerswoude-Dorp maakte carrière als actrice en filmregisseur en heeft ook een eigen filmproductiebedrijf. Omdat er door corona niet met een team kon worden gewerkt, bedacht ze om ‘zelfvoorzienend’ documentaires te gaan maken, waarbij ze zelf alles doet: camera, geluid en montage. Een heel nieuwe ervaring, waarbij ze strakke schema’s heeft losgelaten en zich laat leiden door de gebeurtenissen.

HAZERSWOUDE-DORP – Haar eerste rol was in de televisieserie Medisch Centrum West. Annemarie had zich ingeschreven bij een castingbureau, omdat ze acteren, zingen, dansen en verkleden altijd al leuk vond. Wel naast haar studie in het jeugd- en jongerenwerk. “Het was heel geestig”, blikt ze terug. “Ik had in die tijd een bijbaantje als bardame in Café De Egelantier in Hazerswoude. Vrijdagavond stond ik achter de bar, dan kwam Medisch Centrum West op tv, met mij erin. Ik zei alleen maar dingen als ‘Dokter De Koning, er is telefoon voor u’, maar de vaste gasten vonden het bloedinteressant, haha.”

Wanneer ze daarna in de NCRV-serie ‘Help’ een politieagente speelt, ontdekt ze dat het werk áchter de camera’s haar erg aanspreekt. “Regisseren leek me geweldig. Ik mocht stage lopen als regie-assistente en ging van productie naar productie. Tussendoor heb ik de filmopleiding gedaan aan de Media Academie in Hilversum. Ik ben nooit meer weggegaan.''

Ze wordt regisseur en werkt mee aan tal van televisieseries en speelfilms, zoals ‘Ik ook van jou’ en ‘Wilde Mossels’. En ze gaat jeugdseries maken. “Jeugdseries vond ik geweldig, ik werk heel graag met kinderen. Op een gegeven moment had ik een idee voor een jeugdserie, Puppy Patrol, maar kon er geen producent voor vinden. Toen heb ik mijn eigen productiebedrijf opgericht en heb de serie alsnog gemaakt. Het was best een risico, maar het heeft heel goed uitgepakt. De serie kwam op televisie bij Nickelodeon en heeft de Cinekid publieksprijs gewonnen.”

Annemarie is ook anderhalf jaar regisseur geweest bij ‘Goede Tijden Slechte Tijden’, een bijzondere ervaring. “De soap moet in een enorm tempo worden opgenomen. Alles moet in shotlists staan: als Janine dit zegt, moet camera 1, als Ludo dat zegt, moet camera 2. De regie is volledig uitgestippeld, alles is gescript.”

Hoe anders is het nu: ze maakt een eigen documentaire, trekt zelf met een camera het land door en is selfsupporting. ''Niets is gescript, ik ga mee met de flow. Kijk, ik wilde al langer zelf eens met de camera werken, maar door de coronacrisis kon ik die kans ook echt pakken. Alles lag verder stil, ik kon niet met een team op stap. Ik las over een interessante dame die een groot schapenbedrijf heeft, waarmee ze ecologisch landschapsbeheer doet. Het sprak me meteen aan, ik heb haar gebeld en nu maak ik een documentaire over haar.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden