Voorzitter Gerard Kulker, VPTZ Aurelia. Foto: YOUDID.nl
Voorzitter Gerard Kulker, VPTZ Aurelia. Foto: YOUDID.nl (Foto: YOUDID.nl)

VPTZ Aurelia is er in laatste levensfase

  Nieuwsflits

Elke hulpvraag is anders voor de vrijwilliger

Judith Demoed

Waar veel vrijwilligersorganisaties de afgelopen maanden dicht gingen, bleef VPTZ Aurelia in goed overleg de zorg voortzetten. Ook in deze tijd kunnen vrijwilligers ondersteuning bieden aan mensen in hun laatste levensfase thuis. Het is verschrikkelijk om te horen wanneer er mensen in deze tijd alleen moeten sterven.

Boskoop e.o. - Op de IC doet men er alles aan om hen zo goed mogelijk te verzorgen. Maar wanneer het sterven dan dichtbij komt, wil men graag omringd zijn door hun naasten. Deze tijd doet ons nog meer beseffen hoe waardevol ons contact is. Hoe fijn het is om dichtbij iemand te zijn die je lief is. Dat je gezien wordt. Dat je er toe doet.

"Steeds meer mensen willen het liefst thuis sterven in hun vertrouwde omgeving om het leven met hun dierbaren af te sluiten," vertelt Gerard Kulker, voorzitter van VPTZ Aurelia. "Onze organisatie biedt thuis ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase."

Er zijn

VPTZ staat voor vrijwillige palliatieve terminale zorg. Vrijwilligers bieden ondersteuning in de thuissituatie. Waarbij de term ‘er zijn’ de belangrijkste taak omvat. Bijvoorbeeld er zijn.. voor een fijn gesprek. Er zijn… om te waken. Er zijn.. zodat de mantelzorger even wat rust kan nemen.

De vrijwilligers doen wat de mantelzorgers ook doen, alleen geen medische, verpleegkundige of zware huishoudelijke taken. "Dit laten we aan de professionele zorg over," zegt Gerard.

Hulpvraag

De vrijwilligers die aangesloten zijn bij Aurelia volgen een introductiecursus. Het gaat dan over communicatie en bejegening, maar bijvoorbeeld ook hoe je zelf omgaat met verlies en verdriet en of dit invloed heeft op het vrijwilligerswerk wat je gaat doen. Daarna volgen de vrijwilligers een trainingsprogramma vanuit de landelijke VPTZ organisatie. De vrijwilliger kan toegerust aan de slag gaan. Hoewel elke hulpvraag natuurlijk weer anders is, weten zij hun weg hierin te vinden.

Al 22 jaar is Aurelia actief in Koudekerk, Hazerswoude, Benthuizen, Boskoop en Waddinxveen. Zowel de hulpvragen als de vrijwilligers komen uit die verschillende dorpskernen en kunnen altijd goed opgevangen of ingezet worden. Wanneer de aanvraag bij de coördinatoren binnenkomt, wordt er direct een afspraak gemaakt om kennis te maken en de hulpvraag helder te krijgen. Zodat ze diezelfde dag op zoek kunnen gaan naar een geschikte vrijwilliger.

Hoewel Aurelia al zo lang actief is, zijn zij niet bij iedereen bekend. "We hopen een bijdrage te leveren die het mogelijk maakt dat mensen thuis kunnen blijven," zegt Gerard. "Dus zegt het voort."

Voor Gerard, betrokken vanaf het eerste uur, komt de tijd om zich wat terug te trekken. Aurelia is daarom op zoek naar een nieuwe voorzitter. Spreekt de organisatie jou aan of wil je meer weten over de zorg of als vrijwilliger? Kijk dan op www.vptzaurelia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden