Sjoerd Hijzen kan een nieuwe soep-transportfiets gaan uitzoeken, na een hulpactie, Het kratje heeft hij nog. FOTO: Morvenna Goudkade
Sjoerd Hijzen kan een nieuwe soep-transportfiets gaan uitzoeken, na een hulpactie, Het kratje heeft hij nog. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Mijn soepfiets gestolen, dat raakte me'

  Nieuwsflits

Positiviteit in een negatieve periode vind ik heel erg gaaf

Morvenna Goudkade

Hij werd het boegbeeld van een soepcampagne in coronatijd. Boskoper Sjoerd Hijzen (46) kookte de afgelopen maanden, met medestanders, zo’n twaalfhonderd liter soep. Zijn ‘Soep van Sjoerd’ is daardoor beroemd bij zorgmedewerkers, ouderen en heel veel mensen die thuis moesten blijven en wel een opkikkertje konden gebruiken. Toen eind mei een dief zijn soepfiets stal was dat best een klap. Maar toen kwam er een hulpactie voor Sjoerd zelf.

BOSKOOP – De soep-transportfiets stond voor de deur, toen hij een dief ermee vandoor ging. Sjoerds speciaal gemaakte soepkrat zat erop. “Ik ben echt heel positief ingesteld, maar dit raakte me”, zegt de vader van twee kinderen. “Ik had zo’n twee maanden belangeloos gewerkt en dan gebeurt zoiets. Ook dat mijn kratje weg was, vond ik heel erg. Dat had ik speciaal laten maken.”

Sjoerd zette een post op Facebook, die bijna 1000 keer werd gedeeld. Tot zijn opluchting vond iemand het kratje terug. En daarna gebeurde er iets hartverwarmends: mensen zetten een actie op touw: ‘Help Sjoerd aan een nieuwe fiets’. “Mensen zijn geld gaan inzamelen om voor mij een nieuwe soepfiets mogelijk te maken. Dat is zo bijzonder, daar ben ik echt heel dankbaar voor. Uit iets negatiefs wordt dan toch iets positiefs geboren.”

Hij kijkt terug op een heftige periode. Door de coronacrisis was zijn leven compleet veranderd. Zijn werk in het speciaal onderwijs lag grotendeels stil. "Ik had veel tijd over; ik wilde iets doen. Ik zag mensen hard werken in de zorg en dacht: wat kan ik zelf bijdragen? En toen heb ik mijn grote soeppan tevoorschijn gehaald.”

Jaren geleden kookte hij zijn ‘Soep van Sjoerd’ voor feesten en partijen. Ook particulieren konden zijn soep bestellen. Door drukte met werk en gezin was hij er mee gestopt, maar de coronacrisis leek het juiste moment om weer te beginnen. Niet commercieel , maar soep als blijk van aandacht , warmte en troost. Sjoerd begon met twintig liter. “Ik zette een berichtje online: wie kent iemand die eenzaam is en ik blij kan maken met lekkere verse soep? Binnen een uur had ik al heel veel aanmeldingen. En mensen ging spontaan doneren voor het soepproject."

Het project werd zo groot dat het niet meer lukte om alle soep thuis te bereiden. Hij mocht een professionele keuken gebruiken en kreeg veel hulp van medestanders. Ook echtgenote Chantal was vanaf het begin betrokken. “We hebben veel narigheid gezien: mensen die overleden aan corona en huilende mensen als we aan de deur kwamen. Maar dan de andere kant: mensen die spullen beschikbaar stelden, geld doneerden, groenten kwamen snijden, soep gingen rondbrengen. Die energie is heel erg gaaf. Positiviteit in een negatieve periode."

Deze week gaat hij een nieuwe transportfiets uitzoeken, vertelt hij. “En daarna ga ik de soep weer oppakken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden