Keeperstraining op een pas 'gewassen' kunstgrasveld, vervroegd onderhoud is een van de coronakansen. FOTO: Morvenna Goudkade
Keeperstraining op een pas 'gewassen' kunstgrasveld, vervroegd onderhoud is een van de coronakansen. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Aan de bak met de ‘coronakansen’

  Nieuwsflits

Fietsroute Boskoop-Alphen wordt ook verbeterd

Morvenna Goudkade

Op veel plekken in de gemeente Alphen was het de afgelopen maanden extra bedrijvig. Juist omdat het zo rustig was. Thuiswerken en scholen dicht? Veel minder verkeer en goed moment om aan de weg te werken. Sportverenigingen gesloten? Perfect voor onderhoud, want als sporters een sportveld niet mogen gebruiken, kun je het mooi opknappen. De coronacrisis biedt ook kansen.

REGIO - Volgens Gert-Jan Schotanus, wethouder openbare ruimte, is er al een hoop gebeurd en staat er ook nog veel op stapel. “We hebben een lijst gemaakt, waar we kansen zien om te versnellen”, zegt Schotanus. “Het kan niet overal, want bij grote aanbestedingen moeten we vaste procedures volgen en bij grote projecten in de openbare ruimte moeten inwoners betrokken worden."

Waar het wél kan wil de gemeente zoveel mogelijk lokale bedrijven opdrachten verstrekken. "We willen sowieso bedrijvigheid houden, juist als gemeente niet de boel op slot zetten. Maar we proberen ook om de lokale economie zoveel mogelijk te steunen. Bij gunningen en onderhandse aanbestedingen kan dat.”

Wat zijn nu die coronakansen? Het gaat van onderhoud tot maaiwerkzaamheden, van wegmarkeringen tot bodemonderzoeken, en van rioolinspecties tot het vervangen van straatlantaarns. Bij sporthal De Hil in Benthuizen is het onderhoud al gedaan. Bij atletiekvereniging AV '47 in Boskoop is de werpkooi vervangen en bij de Alphense AAV ‘36 het gravel. De lijst vermeldt ook honk- en softbalclub BSC Alphians en voetbalverenigingen Aarlanderveen, Alphia, vv Alphen en Floreant. Grasvoetbalvelden zijn daar ingezaaid en kunstvelden zijn 'gewassen'.

De gemeente knapt ook eigen gebouwen op, zoals het gemeentehuis in Alphen. "Het stond in de planning, maar doordat het gemeentehuis ineens leeg was, is het schilderwerk vervroegd uitgevoerd.” Ook is er een opknapbeurt van het stadshart met lijngoten en bushaltes. Bij de oversteek Weteringpad-Noorderkeerkring zijn drempels geplaatst, al zijn er toch weer aanrijdingen gemeld. De otterpassage aan de Ziendeweg is helemaal klaar. Overal zijn rioolputten eerder gereinigd en wegmarkeringen aangebracht, zoals bij de Prins Bernhardlaan en Kennedylaan in Alphen.

In Boskoop is de Zijde aangepakt. Er zijn vervroegd bodemonderzoeken gedaan en de fietspaden worden hersteld. "Dat is nu voor een kwart afgerond. Vanaf het spoor tot Grandcafé De Hoek is aan één kant het fietspad gerepareerd. Er zijn veel gaten uitgehaald. De rest pakken we aan tijdens de afsluiting van de Boskoopse hefbrug, van 12 juli tot en met 8 augustus”, aldus de gemeente. Een belangrijke fietsroute tussen Boskoop en Alphen wordt ook verbeterd. Vanaf het Boskoopse Paddegat en de Compierenkade fietsen veel mensen naar hun werk of school in Alphen. De weg wordt verbreed en de gemeente maakt fietssuggestiestroken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden