Mieke Boorsma gaat binnenkort weer aan de slag op de rondvaartboot en runt een eigen minibieb. FOTO: Morvenna Goudkade
Mieke Boorsma gaat binnenkort weer aan de slag op de rondvaartboot en runt een eigen minibieb. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Ik weet van een heleboel een beetje'

  Nieuwsflits

Binnenkort mogen de rondvaarten weer beginnen

Morvenna Goudkade

Ze houdt van mensen, boeken, boten, bijen, natuur en nog veel meer. Mieke Boorsma (66) werkt als verpleegkundige, maar doet graag ook nog andere dingen. Ze heeft een brede interesse en wordt blij van mensen blij maken. Dus heeft ze een minibieb voor haar huis en werkt ze al jaren als gids op de rondvaartboten in Boskoop.

BOSKOOP - Mieke woont alweer zestien jaar in het kwekersdorp met haar huidige man Bram de Jong. Lange tijd werkte ze als verpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis. Ook nu nog werkt ze in de zorg, bij een kleine thuiszorgorganisatie in Moordrecht.

“Ik heb naast mijn werk altijd vrijwilligerswerk gedaan, zoals bij het Rode Kruis”, vertelt Mieke. “Toen ik in Boskoop kwam wonen bij Bram, die kweker is, wilde ik eens wat anders. Ik vond de kwekerijen heel interessant en ik hield altijd al van de natuur: bij het IVN heb ik bijenles gegeven aan kinderen. Dus toen ben ik bij de Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop terechtgekomen. Ik vaar mee op de rondvaartboten en geef onderweg uitleg over het boomkwekerijgebied.”

Binnenkort mogen de rondvaarten weer beginnen, heeft ze gehoord van Jan Moerbeek, voorzitter van VVV Boskoop. “Vanaf 2 juni is de VVV weer open en daarna gaan de boten zo snel mogelijk weer varen. Dat moet wel coronabestendig, dus met veel minder passagiers en mensen moeten vooraf reserveren.” Mieke hoopt snel weer in de boot te stappen. Ze laat haar rondleidersbadge zien en folders van de rondvaarten. “Normaal doe ik er tien tot vijftien per seizoen. Elke vaart is anders, dat maakt het leuk. Je moet de groep een beetje aanvoelen en erachter komen wat hun interesse heeft. De ene keer heb ik het vooral over planten, de andere keer over vogels of over geschiedenis. Ik weet van een heleboel een beetje”, zegt ze lachend.

Toen ze in de begintijd kwekers in de boot had, had ze het soms wel benauwd. “Ik ben ‘import’, zoals dat heet, en dan moest ik aan hen uitleg geven over de kwekerijen. De kwekers hadden zo’n blik van: eens kijken wat ze te vertellen heeft. Dus ik alle Latijnse plantennamen in mijn hoofd stampen, haha. Maar het is helemaal goed gekomen.”

Iets anders waar ze blij van wordt, is haar Minibieb Suytwyck. Het bibliotheekkastje staat langs de weg voor haar huis aan het Zuidwijk. “Ik houd zelf enorm van lezen. Ik had wel eens minibiebjes gezien en dacht: dat zou ik ook wel willen. Mijn kastje heeft de historische naam van dit gebied gekregen.” Vorig jaar juni heeft ze het in gebruik genomen.“Het liep meteen als een trein.” Mensen komen boeken lenen en ruilen en stoppen er zelf ook weer boeken in. Toen de bibliotheken de afgelopen maanden wegens corona moesten sluiten, bleek de minibieb een uitkomst. “Een heleboel mensen waren blij.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden