Skeeleren in het Bentwoud tussen de wilde margrieten. Joyce Verweij (20) uit Boskoop kan het aanbevelen. FOTO: Morvenna Goudkade.
Skeeleren in het Bentwoud tussen de wilde margrieten. Joyce Verweij (20) uit Boskoop kan het aanbevelen. FOTO: Morvenna Goudkade. (Foto: )

'Doe eens wat anders dan normaal'

  Nieuwsflits

Skeeleren in het Bentwoud of picknicken langs de dijk in Ter Aar

Morvenna Goudkade

Het Pinksterweekend staat voor de deur en het belooft prachtig weer te worden. Veel mensen willen er op uit, maar hoe voorkomen we dat het te druk wordt? Maak je eigen plan, is het advies, en doe eens wat anders dan normaal. Want als je doet wat je altijd doet, en anderen doen dat ook, is het toch weer vol. Dus ga picknicken tussen de madeliefjes, struinen door het bos of fietsen langs het water.

REGIO – Met Hemelvaart was het op plaatsen in de regio erg druk. Vooral de waterkant was populair, zoals het strand bij de Zegerplas in Alphen en Strand Zomer in Nieuwkoop. Om te voorkomen dat sommige plekken moeten worden afgesloten omdat er teveel bezoekers komen, wordt opgeroepen om te spreiden, niet allemaal naar dezelfde plek. Maar waar kun je dan heen?

Voor Jonathan Leeuwis geen moeilijke vraag. Hij is boswachter van het Bentwoud, het nieuwe Randstadbos dat zich uitstrekt tussen Boskoop, Hazerswoude, Benthuizen en Waddinxveen. “Wij hebben hier een prima recreatiegebied, met 80 kilometer aan fiets- en wandelpaden”, vertelt Leeuwis. “Ook met Hemelvaart was het niet te druk en hielden mensen zich goed aan de regels. Op de fietspaden kan je ook geweldig skeeleren en in het ruige bos mag je struinen, dwars door de natuur."

Er zijn wel een paar spelregels, zegt de boswachter. “Het is broedseizoen, dus hou niet alleen afstand van mensen, maar ook van de vogels. Je merkt het gauw genoeg, als vogels zenuwachtig beginnen te reageren, ben je te dicht bij het nest. En loop niet dwars door de bloemenvelden. Het Bentwoud heeft momenteel grote velden met margrieten en andere bloemen, dat ziet er prachtig uit, maar het is ook de voedselplek van dieren: wilde bijen, vlinders en insecten.”

In Alphen heeft Corry Dierdorp van het IVN Alphen aan den Rijn ook wat tips. ,,Zoek zelf mooie plekjes op, met de fiets of de scooter. Neem een picknickkleed en een picknickmand mee, zodat je niet afhankelijk bent van bankjes of recreatieplekken." Voor gezinnen met kinderen geldt dat je met simpele middelen al een superuitje kunt hebben, weet Dierdorp. “Neem de ringdijk bij Ter Aar, bij de molen. Zoek een leuk plekje en dan lekker van de dijk af rollen, schepnetjes mee aan de waterkant, steentjes keilen over het water, kransjes vlechten van madeliefjes. Kost niks, hoop plezier.”

Voor wie zich wil laten inspireren voor een picknickfietstocht heeft Dierdorp een aanrader: “Op de website Alphenlinkt.nl/fietstochten staan drie nieuwe fietsroutes in de regio, speciaal voor deze periode, naar keuze met met water, molens, vogels of Romeinen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, ijsje kopen aan het eind en klaar.”

Intussen is Joyce Verweij (20) uit Boskoop lekker aan het skeeleren, in het Bentwoud. "Ik kom hier vaak, er is heel veel ruimte, geeft een gevoel van vrijheid. Nu ben ik alleen, maar ik ga ook vaak met mijn moeder en mijn zus." Rust in plaats van drukte? "Nou, ik ga ook wel naar de Zegerplas."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden