In de arena heeft de gladiator een extra lange drietand als wapen.Nog steeds leuk, vinden de kinderen. FOTO: Morvenna Goudkade
In de arena heeft de gladiator een extra lange drietand als wapen.Nog steeds leuk, vinden de kinderen. FOTO: Morvenna Goudkade

Gladiatorengevecht op anderhalve meter

  Nieuwsflits

prehistorisch hutje nu met coronaproof spatscherm

Morvenna Goudkade

Museumpark Archeon is weer open. Het park heeft zich de afgelopen tijd voorbereid op coronaproof recreëren. Er werd begonnen met een oefendag, om alle getroffen maatregelen uit te testen. Snapt iedereen de nieuwe, vaste route? Zijn er genoeg desinfectiepunten? Hoe verloopt een gladiatorengevecht op anderhalve meter? En is zo´n coronabestendig uitje ook nog leuk?

ALPHEN - Om bij die route te beginnen. Die is eigenlijk heel handig, zeker voor mensen zonder richtingsgevoel, want je komt overal langs en je kan niet verdwalen. “We horen al van mensen dat ze sommige plekjes nog nooit gezien hadden”, lacht Monique Veldman, samen met echtgenoot Jack eigenaar van Archeon. De oefendag is een soort generale repetitie, een try-out. “We zijn lang dicht geweest en hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om weer open te kunnen. Onze medewerkers en vrijwilligers zijn met allerlei ideeën gekomen, zo hebben ze alle routepijlen zelf gemaakt, van hout, want het moest wel in de stijl van het park, vonden ze.”

Archeon heeft na aankondiging van de heropening over belangstelling niet te klagen. Heel veel mensen willen langskomen, maar dat kan alleen gedoseerd via aanmelding op de website. Door een reserveringssysteem met tijdslots wordt het aantal bezoekers strikt gehandhaafd. ,,Het kan dus nooit te druk worden in het park,” zegt Veldman, die zegt heel blij te zijn met alle buitenruimte. “Ons park is heel uitgestrekt, al geldt natuurlijk overal de afstandsregel.”

Om het bezoekers gemakkelijker te maken, krijgen die bij de entree een wilgentak van anderhalve meter. De wilg was vanaf de oudheid al belangrijk als medicijn, zo is de uitleg, waarmee de historische tour is begonnen. Via de aangegeven route wandel je door alle tijdperken, kun je hier en daar binnenkijken en uitleg krijgen. Dat gebeurt wel coronaproof, want in een prehistorisch hutje hangt opeens een spatscherm, zodat de verhalenverteller dat veilig kan doen.

Een vast hoogtepunt in het themapark is het gladiatorengevecht in de arena. Ook dat wordt weer gehouden. “Welkom barbaren,” roept een Romein tegen het publiek, dat allemaal op aangegeven plaatsen, met anderhalve meter ertussen, op de tribune zit.

De gladiatoren zelf zijn geïnstrueerd om op gepaste afstand te vechten. “Met een extra lange drietand als wapen”, vertelt Veldman. “En voor de zekerheid werken we alleen met vaste koppels.”

De bezoekers, waaronder een aantal kinderen, maakt het niet uit dat er meer afstand wordt gehouden. Die leven enthousiast mee met het gevecht, waarna de bevallige Editrix uiteindelijk aan de winnaar een lauwerkrans uitreikt, aan een lange stok gehangen.

De kinderen willen binnenkort nog een keer komen. Met een hoopvolle blik: “Mag dat, mam?” Het nieuwe recreëren is niet alleen veilig, maar lijkt ook nog steeds leuk te zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden