Hans Plesman helpt andere ondernemers met de voorbereiding op het 'nieuwe werken'. EIGEN FOTO
Hans Plesman helpt andere ondernemers met de voorbereiding op het 'nieuwe werken'. EIGEN FOTO

'Bedrijven willen veilig weer opstarten'

  Nieuwsflits

Onderschat niet het gevaar van besmetting door luchtkanalen

Morvenna Goudkade

Ondernemer Hans Plesman (48) doet normaal in werving en selectie van internationaal toptalent. Maar merkte dat zijn klanten daar nu niet mee bezig zijn. Bedrijven worstelen vooral met de gevolgen van de coronacrisis, zeker nu kantoren en fabrieken voorbereid moeten worden op het ‘nieuwe werken’. Medewerkers keren voor een deel weer terug naar hun werkplek, maar die moet wel gezond en veilig zijn. Plesman wil daarbij helpen.

ALPHEN/BOSKOOP – Plesman werkt zelf regelmatig thuis, in woonplaats Boskoop. Maar moet ook in zijn kantoorpand zijn, aan de Leidse Schouw in Alphen. “Ik merkte zelf ook dat we ons pand en onze werkwijze moeten aanpassen. Niet alleen voor schoonmaak en algemene hygiëne, maar ook voor sociale omgangsvormen, gezondheid en veiligheid”, zegt de ondernemer.

Sinds de coronacrisis is werk wezenlijk veranderd, meent Plesman. “Thuiswerken zal belangrijk blijven. Maar je kunt niet alle functies thuis uitvoeren, denk aan medewerkers in het openbaar vervoer of productiemedewerkers. Grote bedrijven hebben veel medewerkers naar huis gestuurd, maar die keren geleidelijk nu weer terug. Hoe doe je dat veilig en hoe geef je mensen ook een veilig gevoel?“ Het is een belangrijk vraagstuk, ziet hij. “Heel veel ondernemers zijn hiermee bezig, ze willen weer opstarten, hun bedrijf weer aan de praat krijgen. Dan gaat het niet over nieuwe medewerkers aantrekken, maar over je huidige medewerkers veilig laten terugkeren. Daarom heb ik besloten om het de komende tijd over een andere boeg te gooien. Ik ga bedrijven helpen bij het veilig opstarten.” Plesman doet dat niet alleen, maar werkt samen met diverse partners: in de medische sector en de voorzieningenbranche. “We hebben een gezamenlijke projectorganisatie ontwikkeld."

Kernpunt bij de aanpak van Plesman en partners is risico’s elimineren, door te werken met protocollen en door te testen. “Mijn eigen bedrijf Aeffect richt zich op HR, op personeelsbeleid. Je zult werkprotocollen moeten hebben om veiligheid te bieden. Onze medische partner is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in diverse testvormen voor corona. Bijvoorbeeld eenvoudig toepasbare sneltests die aangeven of er aanvullend getest moet worden, die dienen als ‘early warnings’. De derde partner houdt zich bezig met het aanpassen van panden en werkomgeving, van logistiek tot luchtkwaliteit. Onderschat niet het gevaar van besmetting door luchtkanalen.”

Het is een cruciale tijd, vindt Plesman, die spreekt van ‘een transitiefase naar het nieuwe normaal’. “Ik vind het belangrijk dat bedrijven zelf nadenken over wat juist bij hen belangrijk is. Niet klakkeloos achter allerlei regels aanlopen, maar heel goed naar de eigen situatie kijken. Drie zaken zijn belangrijk: protocollen, werkplek aanpassen en testen, maar per bedrijf moet je kijken wat er speelt en hoe je de veiligheid het beste kunt organiseren en kunt waarborgen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden