<p>Juul van Til heeft meegewerkt aan de expositie &quot;Rariteiten in het groen&#39; in het Boomkwekerijmuseum.</p>

Juul van Til heeft meegewerkt aan de expositie "Rariteiten in het groen' in het Boomkwekerijmuseum.

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik houd van geschiedenis én planten’

  Nieuwsflits

Ein-de-lijk is het zover: het Boomkwekerijmuseum kan weer open. Vandaag is het museum weer te bezoeken en trapt af met een nieuwe expositie: ‘Rariteiten in het groen’. Juul van Til (75) is superblij. Ze is vrijwilligster in het museum en heeft meegewerkt aan de expo. ,,Mensen moeten gewoon komen kijken.”

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Juul woont sinds 25 jaar in Boskoop, met echtgenoot Hans. Na haar studie Nederlands, werkte ze als docent op middelbare scholen. Hoe is ze in het Boomkwekerijmuseum terecht gekomen?

Met een knipoog: ,,Drie jaar geleden ben ik verleid, door Noud Slot, de toenmalige voorzitter. Hans zei tegen Noud: Juul wil iets gaan doen voor de maatschappij. Mooi, zei Noud, ze kan bij ons komen, in het museum. Toen hij hoorde dat ik Nederlands had gestudeerd was het snel geregeld: Juul gaat in de PR-commissie, dan kan ze mooi de persberichten schrijven.” Inderdaad ging Juul de PR doen, dat doet ze nog steeds, maar ze wilde meer.

,,Er is ook een kernteam tijdelijke exposities, dat noemen wij het KTE, waar de exposities bedacht worden. Dat leek me ontzettend leuk. Ik houd van geschiedenis én van planten. Ik heb gevraagd of ik een paar keer bij het KTE mocht zitten. Ik ben nooit meer weggegaan.”

Dat het museum door corona lang gesloten moest blijven, was echt een rottijd, zegt Juul. ,,We hebben vorig jaar drie exposities moeten annuleren. Dat was wel een klap. Toch zijn wij zelf wel doorgegaan. Bij de eerste lockdown waren we allemaal even verbijsterd, maar daarna zijn we wekelijk via Zoom bijeengekomen.” Het vrijwilligerswerk zou ze niet willen missen, zegt ze. ,,Het is interessant en ook gezellig, we hebben een heel leuk team.”

De nieuwste expositie heet ‘Rariteiten in het groen’, hoe hebben ze dat bedacht? ,,Tja, hoe gaat dat? De een verzint wat, de ander roept wat. En opeens heb je dat iets. Het resultaat van veel door mekaar heen kakelen, haha.”

De rariteiten zijn een breed onderwerp, zegt ze. ,,We hebben een deel binnen en een deel buiten. Binnen vooral foto’s en afbeeldingen van bijzondere bomen met een verhaal. Van de boom van Anne Frank tot de Lijnbaanboom. En ook bomen uit allerlei culturen: de meiboom, de levensboom, de Zeusboom. Daar maak ik dan de verhalen bij. Buiten, in de museumtuin, hebben we diverse vakken met vreemde planten en bomen. Kronkelbomen, heksenbezems en bizarre bonsais.” Mensen moeten gewoon komen kijken, vindt Juul. ,,Zeker ook de Boskopers zelf. Soms hoor ik mensen zeggen: ik zit zelf in het kwekersvak, dus ik weet wel wat er in dat museum staat. Of ze zijn een keer geweest en denken: ik heb het al gezien. Maar het is dus iedere keer weer anders.”

Of ze nog een oproepje mag doen? Want het Boomkwekerijmuseum, dat geheel wordt gerund door vrijwilligers, kan altijd nieuwe mensen gebruiken, zoals voor balie en tuin. ,,Dus als je, net als ik destijds, wat tijd over hebt en je vindt het leuk om mee te helpen, ben je van harte welkom.”

‘Bijzondere bomen met een verhaal en bizarre planten’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden