<p>Noah Colpa (21), uit Boskoop, weet nu wat hij wil met zijn leven.&nbsp;</p>

Noah Colpa (21), uit Boskoop, weet nu wat hij wil met zijn leven. 

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik wil later huisje, boompje, beestje’

  Nieuwsflits

Hoe hij zijn leven voor zich ziet? Nu leren en werken en straks een goede baan. Als accountmanager in het groen. En hij wil op zichzelf gaan wonen, maar wel graag in Boskoop, want dat is echt zijn dorp. En uiteindelijk? Huisje, boompje, beestje, zegt Noah Colpa (21).

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Praten over zijn leven, de dingen waar hij mee bezig is, dat vindt Noah best leuk. ,,Even lekker kletsen? Dat is goed, hoor.” Een afspraak wordt gemaakt.

Zijn vader is een voorbeeld voor hem, vertelt de jonge Boskoper, tijdens een zonovergoten ontmoeting in het Boskoopse rozenpark. Vader Dennis is accountmanager in de boomteeltsector, zo blijkt. ,,Het werk dat mijn vader doet, wil ik ook, al gaat het nu even met een omweg”, zegt Noah. ,,Ik deed de opleiding voor accountmanager, maar toen ben ik gestopt. Ik moest nog één jaar. Daar heb ik wel spijt van. Maar nu weet ik wat ik wil en kom ik er ook wel.”

Nadat hij stopte met zijn studie, ging Noah werken, bij een bedrijf voor standbouw. ,,We kwamen overal in Europa, dat was wel leuk natuurlijk. Maar toen begon corona en waren er geen evenementen meer. En mijn werkte stopte ook. Toen was de vraag: wat nu?”

Noah is geboren en getogen in Boskoop en, zoals veel jongeren in het kwekersdorp, had ook hij een bijbaantje op de kwekerij. ,,Vanaf mijn twaalfde werkte ik in het weekend en in vakanties bij een kweker. Simpel werk, veel vuil rapen. Maar tijdens mijn opleiding voor sales en accountmanagement ging ik ook stagelopen op de kwekerij. Toen zat ik op kantoor, in de verkoop, aan de telefoon met klanten. Heel anders, maar het ging nog steeds over de planten.”

Toen hij stopte bij het standbouwbedrijf, moest hij daar weer aan denken, vertelt Noah. ,,Ik dacht: ik wil terug op de tuin, terug naar de planten. Planten verkopen, maar ook veel meer leren over die planten.” In die tijd ziet hij een filmpje over ‘Heroes in green’, een combinatie van werken en leren in het groen. ,,Het sprak me erg aan. Ik had een heel positief informatiegesprek en toen was ik helemaal verkocht.”

Noah heeft zijn doel nu voor ogen: hij wil een heel goede accountmanager worden in de groene sector. ,,Ik wil meer leren over verkoop, maar ik wil ook de plantenteelt leren kennen. Als ik weet hoe de teelt gaat, begrijp ik het product veel beter. En kan ik de klanten beter adviseren. Zo kan ik groeien, voor mezelf en voor het bedrijf waar ik werk.” Eind februari is hij ingestroomd op de boomteeltopleiding in Boskoop, leren over plantenteelt, gewasbescherming en alles wat erbij komt kijken.

Over een paar jaar hoopt hij op zichzelf te wonen. ,,Al is dat met de huidige huizenmarkt wel een groot probleem. En ik wil ook in Boskoop blijven, dat is mijn dorp. Maar als ik een goede baan heb met een mooi salaris, kan ik hopelijk iets opbouwen. En dan wil ik huisje, boompje, beestje.” En een leuke vriendin? Met een brede lach: ,,Die heb ik al.”

‘Ik dacht: ik wil terug naar de tuin, terug naar de planten’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden