<p>Burgemeester Liesbeth Spies gaf donderdag een geanimeerde gastles, bij start campagne &#39;Kinderburgemeester&#39;.</p>

Burgemeester Liesbeth Spies gaf donderdag een geanimeerde gastles, bij start campagne 'Kinderburgemeester'.

(Foto: Morvenna Goudkade)

Burgemeester zoekt nieuwe collega

  Nieuwsflits

,,Ik ben Liesbeth en ik zoek een collega.” De Alphense burgemeester introduceert zichzelf donderdag 27 mei bij een gastles op de Johannes Postschool in Hazerswoude-Dorp. Het is de aftrap van de campagne ‘Kinderburgmeester’. De kinderen vinden het bloedinteressant, praten met een echte burgemeester.

Morvenna Goudkade

HAZERSWOUDE/ALPHEN Burgemeester Spies heeft een mascotte meegenomen, de berenburgemeester. Bij binnenkomst in de school trekt die in hoge mate de aandacht van de kleuters. De kinderen van groep 1 en 2 willen allemaal naar de beer. Maar die moet door, naar groep 7, want daar wordt de gastles gehouden.

Vooraan zitten Nicky Kranenburg, Britt Sparnaaij, Micha Klerks (allemaal 11) en Bart van ’t Wout (12). De leerlingen gaan enthousiast mee in de les en willen overal over meepraten. Wat is een gemeente eigenlijk en wat gebeurt daar allemaal? Straten schoonmaken en vuilnis ophalen, denken de kinderen. En zorgen dat het veilig is op straat. ,,Mensen vinden dat er een tunnel moet komen in Hazerswoude-Dorp”, vertelt Spies. ,,Ja, dat vindt mijn vader ook”, roept een jongetje. Tijdens de les gaat opeens de telefoon van de burgemeester. ,,Misschien is het Mark Rutte?”, hoopt een leerling. Die is het niet, maar Spies legt uit dat het wel een speciale telefoon is, waarop ze steeds bereikbaar moet zijn. ,,Het is een burgemeesterstelefoon. Die ligt altijd ‘s nachts op mijn nachtkastje. Want als die telefoon gaat, moet ik altijd opnemen.” Of dat leuk is? ,,Nou, niet midden in de nacht”, vindt de burgemeester.

Spies legt uit dat er anderhalf jaar geleden voor het eerst een kinderburgemeester is benoemd, net als kinderwethouders en een kinderraad. ,,Nu gaan die kinderen het stokje overgeven en kunnen andere kinderen solliciteren,” vertelt de burgemeester. Solliciteren? ,,Ja”, zegt Spies. Als je burgemeester wilt worden, moet je solliciteren. Dat moest ik zelf ook toen ik burgemeester werd. En er is wel concurrentie, hè?” Alle kinderen die dat willen, van alle basisscholen in de gemeente, mogen een kort filmpje maken, legt de burgemeester uit. Het gaat om kinderen uit groep 7. ,,In het filmpje moet je vertellen waarom jij de beste kinderburgemeester bent. En wat je namens alle kinderen zou willen veranderen. Uit alle inzendingen worden de kinderburgemeester en de kinderwethouders gekozen.” Spies vraagt of kinderen al ideeën hebben wat ze zouden willen aanpakken?

,,Dat de politie vaker komt”, roept een meisje. ,,De politie komt hier echt nooit.” Een andere leerling wil een speeltuin voor gehandicapte kinderen. ,,En nog een skatebaan.” Op de vraag wie zich misschien wil opgeven, gaan best veel handen omhoog. Voorin de klas is ook wel animo. Blonde Nicky zit te giechelen met vriendinnetje Britt. Ziet ze zichzelf ook als kinderburgemeester? ,,Nou, lintjes doorknippen en dingen openen, dat lijkt me wel heel leuk”, bekent Nicky. Dat je moet vergaderen met de kinderraad, vindt ze dan weer minder. ,,Dus ik denk dat het voor mij niet zo geschikt is.”

‘Solliciteren als je burgemeester wilt worden, dat moest ik ook’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden