<p>Wethouder Erik van Zuylen heeft een openingshapje voor de tijgerwormen, onder toeziend oog van buurtbewoners.</p>

Wethouder Erik van Zuylen heeft een openingshapje voor de tijgerwormen, onder toeziend oog van buurtbewoners.

(Foto: Morvenna Goudkade)

Superwormen tijgeren door tuinafval

  Nieuwsflits

Spannend! In Koudekerk zijn sinds vrijdag 21 mei duizend tijgerwormen actief. Wie nu denkt aan een invasie van glibberige griezels: dat is het niet. De tijgerwormen gaan aan de slag met groenafval uit de buurt. In hun eigen wormenhotel zullen ze zeer nuttig werk verrichten. De opening was met buurtbewoners en wethouder Erik van Zuylen.

Morvenna Goudkade

Koudekerk aan den Rijn – En daar gaat een lekker hapje voor de wormen: een emmer met groenteafval. Van Zuylen, wethouder van duurzaamheid, mikt de emmer leeg in het wormenhotel. De tijgerwormen zijn verzot op groente, fruit en ongekookte etensresten en zetten alles om in vruchtbare compost. Buurtbewoners, zoals Joren Blom (31), Casey de Vogel (14) en Arie Schellingerhout, kijken lachend toe. Ook circulair specialist André Troost is van de partij. Het wormenhotel, op de dierenweide van De Deel, is nu officieel geopend.

Circulair bezig zijn, oftewel de cirkel weer rond maken, is populair. Geen grondstoffen verspillen, maar deze omzetten in iets anders of te hergebruiken. Tijgerwormen zijn circulaire superwormen, zo wordt duidelijk. ,,Nog lang niet al het organisch materiaal wordt hergebruikt”, zegt Van Zuylen. ,,Maar in het wormenhotel gebeurt dit wel. Het materiaal wordt omgezet in humus, te gebruiken als compost voor land- en tuinbouw. Van de gewassen die hierop groeien, kunnen de restanten weer naar de wormen en dan begint het proces opnieuw. Een echte cirkel dus.”

Buurtbewoner Joren Blom is, samen met partner Niels van ’t Wout, vrijwillig beheerder van de dierenweide. Ook Casey de Vogel is daar vaak te vinden. De 14-jarige vindt natuur en milieu belangrijk, zegt hij. ,,Ik wil graag helpen met de wormen.” Arie Schellingerhout knikt instemmend. ,,Mij mogen ze ook altijd vragen.”

André Troost, die voor de gemeente Alphen aan den Rijn circulaire projecten opzet, vertelt intussen wat meer over de tijgerwormen. Het zijn een bepaald soort regenwormen, met een tijgerstreepje, zo blijkt. Of ze ook tijgerend door het tuinafval gaan? ,,Wie weet, haha.”

Al denk je bij een tijgerworm misschien aan een vlees verslindend monstertje, dat blijkt niet te kloppen. De glibberige afvalhulpjes eten vegetarisch: vlees en vis hoeven ze niet. Koolhydraten hebben ze ook geschrapt, dus gelieve geen brood en gebak te serveren. Wat ze dan wel eten? Behalve groente en fruit, zien ze graag geprakte eierschalen op het menu, en zeggen ook geen nee tegen koffiedik, plantenresten en gemaaid gras. ,,Dunne takjes of fijngesnipperd hout is ook prima, zegt Troost. ,,Maar geen partijen grof snoeihout, want daar komen de wormen niet meer doorheen.”

Het wormenhotel in Koudekerk is het eerste buurt-wormenproject in de gemeente Alphen aan den Rijn. Ruim twintig omliggende huishoudens gaan gebruik maken van de afvalverwerkertjes. Het is een proef, vertelt Troost. ,,Bij succes volgen er meer buurt-wormenhotels.” De wethouder krijgt alvast een bakje wormencompost. ,,Om thuis te proberen.”

De wormen eten vegetarisch en koolhydraatarm

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden