<p>Sonja de Jong (60) blijft in zichzelf geloven, ook toen ze haar baan als KLM-stewardess kwijtraakte.</p>

Sonja de Jong (60) blijft in zichzelf geloven, ook toen ze haar baan als KLM-stewardess kwijtraakte.

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Halfvol? Bij mij is het glas altijd vól’

  Nieuwsflits

Ze is een positief type. Zelfs toen ze door de coronacrisis haar baan als KLM-stewardess kwijtraakte. Oké, dat was helemaal niet leuk, maar nu heeft ze tijd om een boek te schrijven en plannen te maken voor een nieuwe carrière. Sonja de Jong (60) uit Boskoop bekijkt het van de zonnige kant: ,,De hele wereld ligt weer voor me open.”

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Soms vragen mensen weleens waarom ze nog van alles overhoop wil halen. Ze is toch al 60? ,,Mensen denken soms dat het dan niet meer kan, ze geloven er niet meer in”, zegt Sonja. ,,Nou, ik geloof er wel in. Ik was tien jaar grondstewardess, toen ik een vacature zag voor intercontinentaal stewardess. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Toen was ik ook ‘al’ 54. Je moet in jezelf geloven, dan geloven anderen in jou.”

De Boskoopse houdt van uitdagingen en is avontuurlijk ingesteld. ,, Ook toen ik nog niet vloog als stewardess, ging ik graag op reis. Liefst naar bijzondere plekken om bijzondere dingen te doen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in Namibië, in een opvang voor leeuwen, cheeta’s en jaguars. Geweldig.” Haar gezin was er al aan gewend, vertelt ze. ,,Ze kwamen me soms opzoeken, zoals in Namibië. Maar ik ga graag alleen, dat zie je meer en doe je meer.” Op haar tijd als stewardess kijkt ze met veel plezier terug. Al blijft het jammer dat het vorig jaar oktober eindigde. ,,Het is heel erg moeilijk in de luchtvaart momenteel. Mij is daarom gevraagd of ik gebruik wilde maken van een regeling voor vervroegde uittreding. Dat heb ik geaccepteerd, maar met pijn in het hart.” De reizen en de belevenissen, ze kan er een boek over schrijven, zegt Sonja. En dat doet ze dan ook. Opgewekt: ,,Ik schrijf een komische roman over werken bij KLM.”

Wat ze zoals heeft meegemaakt? ,,O, zoveel. Ik was in Seoel, in de gedemilitariseerde zone, de grens tussen Zuid- en Noord-Korea. Er was een Amerikaanse militair die mij moest bewaken. De wapens stonden op scherp. En dan Iran, ik heb vier dagen door het land gereisd, gesluierd. Zo benieuwd hoe het was om daar te leven. Ik ben nieuwsgierig, heel nieuwsgierig.” Al is ze zeer positief ingesteld en ‘nooit chagrijnig’, toen ze moest stoppen met vliegen, was dat niet leuk, bekent Sonja. ,,Ik was mijn vrijheid en mijn blijheid kwijt, mijn inspiratie. Ik zat thuis, heb wel dertig keer de ramen gezeemd. En toen dacht ik: je moet weer dingen gaan doen.”

Inmiddels heeft ze allerlei leuke dingen ‘in de pijplijn’. ,,Mensen helpen met sollicitaties bijvoorbeeld. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Ik gun iedereen een leuke baan. Of mensen helpen om uit de financiële problemen te komen, als buddy.”

Je moet plannen blijven maken, vindt ze. ,,Plannen, daar word je blij en jong en energiek van. Thuis hangt een Pippi-uitspraak: ‘ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Ik help graag mensen om zelfvertrouwen te krijgen.”

Ze heeft er zin in, wat er dan ook komen gaat. ,,Mijn glas is niet halfleeg, ook niet halfvol. Bij mij is het glas altijd vól.”

‘Ik schrijf over werken bij KLM, het wordt een komische roman’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden