<p>Jop Gordijn (11) is kinderwethouder. Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor kinderen. &#39;Meld je aan&#39;, adviseert Jop.</p>

Jop Gordijn (11) is kinderwethouder. Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor kinderen. 'Meld je aan', adviseert Jop.

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik dacht best vaak: dat kan wel beter’

  Nieuwsflits

Kinderwethouder worden? Of misschien wel kinderburgemeester? Over een paar weken kunnen kinderen uit groep 7 zich via hun school aanmelden voor deze verkiezing. Ze kunnen alvast tips vragen aan Jop Gordijn (11) uit Hazerswoude-Dorp, want Jop is al anderhalf jaar kinderwethouder. Wij gingen met hem in gesprek.

Morvenna Goudkade

HAZERSWOUDE-DORP – Wat heeft hij onlangs nog gedaan, als kinderwethouder? Daar hoeft Jop niet lang over na te denken. ,,Het nieuwe kabouterbos in Alphen openen! Samen met Fay van Wijk: zij heeft het bos bedacht.” Het was heel leuk om te doen, zegt Jop. ,,Thuis hebben we nu ook een tuinkabouter gekocht. En een kabouterhuisje. Die gaan we doneren aan het kabouterbos.”

Jop maakt deel uit van het eerste kindercollege van de gemeente Alphen aan den Rijn. Sinds november 2019 is hij wethouder. Er zijn in totaal vijf kinderwethouders en een kinderburgemeester, Elmehdi Sassa uit Benthuizen. Ook is er een kinderraad, als een mini-gemeenteraad. Waarom heeft hij zich destijds aangemeld? ,,Ik dacht best vaak: dat kan wel beter, dat zou ik wel willen veranderen. Dus toen ik die oproep zag, vond ik dat heel leuk.”

Hij geeft een voorbeeld: ,,Ik vind het belangrijk voor kinderen dat er genoeg speeltuinen zijn. In mijn eigen straat werd juist een speeltuin weggehaald. Dat vond ik niet goed. Ik wil juist dat er meer speeltuinen komen.” Sinds zijn aantreden als kinderwethouder, heeft Jop als portefeuille: verkeer, vervoer en water, financiën en Groene Hart-economie. Waarom die onderwerpen? ,,Ik ben gekoppeld aan wethouder Kees van Velzen, wij hebben dezelfde portefeuille.” Alle kinderwethouders hebben een volwassen wethouder als ‘buddy’, vertelt Jop. ,,En burgemeester Liesbeth Spies zit ook bij onze vergadering.” Hij wil wel wat vertellen over zijn werk als wethouder. ,,In het verkeer wil ik niet alleen gewone zebrapaden, maar ook regenboogpaden. En ik vind het belangrijk dat kleuters verkeersles krijgen op school. Dan kunnen kinderen uit groep 8 helpen bij de verkeerslessen.” Verkeer en milieu is ook een aandachtspunt, zo blijkt. ,,Met de kinderraad hebben we het er over gehad en toen hebben we gekozen voor groene bushokjes. Dat zijn bushokjes met een groen dak, van plantjes.”

Hij heeft best veel geleerd, vindt Jop. ,,Ik merk dat ik veranderd ben. Vroeger was ik best verlegen, maar nu ben ik opener en socialer; ik praat makkelijker met iedereen.”

Jop volgt ook de landelijke politiek, maar daar is hij niet zo enthousiast over. ,,Ik zie veel haat, dat is niet fijn. Als je bekend bent in de politiek en je vergeet iets, dan krijg je iedereen op je dak.”

Door de coronacrisis zijn de verkiezingen voor het nieuwe kindercollege en de kinderraad een half jaar opgeschort. Maar nu is het bijna zover: van 24 mei tot en met 13 juni kunnen kinderen zich aanmelden, via de basisscholen. Heeft Jop een advies? ,,Ja, als kinderen ideeën hebben over wat ze belangrijk vinden, zou ik zeggen: meld je aan.”

‘Ik wil groene bushokjes en verkeersles voor kleuters’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden