<p>Patrick, Anneke en Eef den Hertog (vlnr) in hun Plantenmarkt, het tuincentrum sluit per 1 juli de deuren.</p>

Patrick, Anneke en Eef den Hertog (vlnr) in hun Plantenmarkt, het tuincentrum sluit per 1 juli de deuren.

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘We hopen iedereen nog even te zien’

  Nieuwsflits

Voor veel tuinliefhebbers even schrikken: De Plantenmarkt in Boskoop gaat stoppen! Na bijna 50 jaar sluit het tuincentrum van de familie Den Hertog per 1 juli de deuren. Voor de klanten zijn er veel mooie aanbiedingen. Voor de familie veel mooie herinneringen.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Of ze de planten beu zijn? Nee, dat zeker niet. Eef den Hertog (73), zijn vrouw Anneke (67) en zoon Patrick (49) zijn nog steeds gek van groen. Maar de gezondheid staat het niet meer toe, vertelt Eef. ,,Het runnen van een eigen bedrijf wordt ons teveel. Om gezondheidsredenen moeten we een stapje terug doen. Daarom hebben we moeten besluiten om ons bedrijf te verkopen. Wat de nieuwe eigenaar gaat doen, weten we nog niet, maar er komt geen voortzetting onder de naam Plantenmarkt.”

Het 50-jarig jubileum halen ze net niet. De Plantenmarkt bestaat dit jaar 49 jaar. Het bedrijf, aan de Roemer in Boskoop, is bij plantenliefhebbers een begrip. ,,Wij hebben heel veel trouwe klanten”, zegt Anneke. ,,Hele generaties komen bij ons planten kopen.” Voor klanten is er altijd deskundig advies, een praatje en belangstelling. ,,Met veel klanten van het eerste uur hebben wij door de jaren heen lief en leed gedeeld”, vertelt de familie.

Dat ze in het groen wilden, stond vroeger al vast. Maar het had niet veel gescheeld of Eef en Anneke hadden hun Plantenmarkt in Canada opgebouwd. ,,We zijn jong getrouwd en toen zijn we vertrokken. Samen zijn we geëmigreerd naar Canada. We wilden daar een tuincentrum starten, maar het was heel moeilijk om ertussen te komen. De concurrentie was te groot. Toen zijn we weer teruggekeerd.” Eenmaal weer in Nederland werd al vrij snel De Plantenmarkt in Boskoop opgericht. Later kwam ook zoon Patrick in de zaak, net als zijn vrouw Nicole. ,,Iedereen heeft zo’n beetje zijn eigen specialiteiten”, vertelt Eef. ,,Mijn hobby is altijd geweest: coniferen. Ik heb zo’n 300 tot 400 soorten. Waarom? Je hebt twaalf maanden per jaar kleur in je tuin. Ook vormbomen vind ik erg leuk: coniferen waar je allerlei vormen kan uitknippen.”

Anneke is heel erg van de vaste planten, zo blijkt. ,,We hebben 600 soorten tuinplanten; ik koop ze zelf in. Ik houd ervan: veel bloemen, veel kleuren. Ik zet ze altijd zo neer dat ze het beste tot hun recht komen.” Zoon Patrick vindt ‘alles leuk’, maar noemt nog even de heesters. ,,Dat zijn groter wordende struiken, met een eigen bloeiwijze. Wij hebben een bijzonder assortiment, dat je ergens anders niet ziet.”

Dat ze gaan stoppen is voor veel klanten best even schrikken, merkt Eef. ,,Ze reageren geschokt. Zo van: waar moet ik nou heen? De klanten zeggen dat ze ons erg gaan missen. Dat geldt ook voor ons: we hopen iedereen de komende tijd toch nog even te zien.”

De opheffingsuitverkoop gaat inmiddels van start. ,,Leuke planten voor een leuk prijsje. Met oplopende kortingen. Maar wacht niet te lang, want op is straks echt op.”

‘Met onze trouwe klanten hebben we lief en leed gedeeld’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden