<p>Vanwege corona werd het lintje overhandigd door de burgemeester en opgespeld door een naaste. Op de foto heer Van Rijn.</p>

Vanwege corona werd het lintje overhandigd door de burgemeester en opgespeld door een naaste. Op de foto heer Van Rijn.

(Foto: Walter Planije)

Coronaproof koninklijk onderscheiden

  Nieuwsflits

Heimelijk gefluister, smoesjes en overvaltrucs. Normaal gesproken is er rond de jaarlijkse lintjesregen heel wat voor nodig om gedecoreerden in spe naar het gemeentehuis te lokken. Maar dit jaar loopt alles (weer) anders door corona. En dus krijgen 21 inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn eerst een telefoontje van burgemeester Liesbeth Spies. Of ze later die week naar het gemeentehuis kunnen komen. Daar kregen ze vrijdag -tijdens een coronaproof programma- een koninklijke onderscheiding opgespeld.

Esmeralda Wybrands

Alphen aan den Rijn - De telefoontjes die burgemeester Liesbeth Spies die maandagochtend voert, leiden geregeld tot hilariteit. Zo verzint de familie van de Boskoopse Ineke Verhamme-van Scheers een heuse ‘sopopdracht’ om ervoor te zorgen dat hun Ineke thuis is als de burgemeester belt. “En mevrouw Verhamme, is die zolder inmiddels schoon?”, grapt de burgemeester tegen haar, als zij vrijdag haar koninklijke onderscheiding in ontvangst neemt. Ineke Verhamme krijgt haar lintje vanwege haar vrijwilligerswerk voor het Boskoopse zorgcentrum FloraVita, voor de Speel-O-Theek, voor Stichting Oost-Europa, en voor haar jarenlange inzet voor de protestantse gemeente in Boskoop. ‘Plichtsgetrouw’, ‘spontaan’, ‘vrolijk’ en ‘zorgvuldig’ zijn zomaar wat kwalificaties die door de voordragers van het lintje aan Ineke Verhamme zijn toebedeeld. Burgemeester Spies concludeert: “u bent van alle markten thuis!” Veelzijdig zijn alle gedecoreerden. Velen combineren vrijwilligerstaken op het gebied van bijvoorbeeld sport, kerkenwerk en ouderenzorg. Ook hulp aan naasten staat geregeld op hun activiteitenlijstje. Een voorbeeld van zo’n ‘mantelzorgster+’ is mevrouw Jannie Bastiaans uit Alphen. In 2018 onderging haar dochter een behandeling vanwege chronische clusterhoofdpijn. Tijdens haar dochters revalidatie reist mevrouw Bastiaans dagelijks op-en-neer om voor haar te zorgen. Bovendien, zo vertelt burgemeester Spies, is Jannie Bastiaans al sinds 1988 vrijwilligster bij verpleeg- en verzorgingstehuis Oudshoorn. Daar schenkt ze koffie, wandelt met bewoners, helpt bij de verkoopkraam, is iedere week te vinden bij de Hollandse zangvereniging in het tehuis. Ze springt bij daar waar nodig, zelfs in de avonduren. “U bent onbaatzuchtig en zet zich met hart en ziel in voor de bewoners van Oudshoorn”, verwoordt Liesbeth Spies de onderbouwing voor het lintje aan mevrouw Bastiaans.

De gedecoreerden

Officier in de Orde van Oranje-Nassau: Zahra Naleie (62). Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Jannie Bastiaans (79), Elly Bogerd-Waasdorp (66), Pieter Bregman (70), Girke van Beem (69), Phemia de Boer (67), Wil van den Burg-de Groot (78), Wim Deurloo (74), Herman Engelberts (73), Corrie Engelberts-Rietdijk (72), Henk Jan van Keulen (57), Jozef Kindt (68), Rinus van der Kolk (82), Kees van Leeuwen (83), Jos Lourier (65), Clementine Lourier-van Vliet (61), Jan te Riele (75), Arie van Rijn (71), Sita Tjepkema (62), Ineke Verhamme-van Scheers (80), Gerard van Zeijl (63). 

21 inwoners kregen een telefoontje van de burgemeester

Esmeralda Wybrands
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden