<p>Operazanger Robert Kops (59) is zaterdagavond te zien in televisieshow Unlocked, opgenomen in het Flora Theater.</p>

Operazanger Robert Kops (59) is zaterdagavond te zien in televisieshow Unlocked, opgenomen in het Flora Theater.

(Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik sta open voor muzikale avonturen’

  Nieuwsflits

Van de Italiaanse opera tot het Amsterdamse Concertgebouw en het Boskoopse Flora Theater! Deze week praten we met operazanger Robert Kops (59) uit Benthuizen. Hij zong in de opera Un ballo in maschera en in het Requiem van Verdi. En nu is Robert komende zaterdag te zien in televisieshow Unlocked bij Studio Alphen, met bekende artiesten uit de regio.

Morvenna Goudkade

BENTHUIZEN – De opnames vorig weekend waren ontzettend leuk, zegt Robert. ,,Ik heb nieuwe mensen ontmoet en daar komen misschien wel nieuwe muzikale avonturen uit voort. Ik sta er voor open.”

De zanger, geboren en getogen in Rotterdam, woont sinds een klein jaar in Benthuizen. ,,Prachtige omgeving, er is een wereld voor me open gegaan. Ik wil er niet meer weg.” Het Rosarium, de vaste locatie van deze serie, kan hem ook bekoren. ,,Mooi is het hier, mag ik bij dat koepeltje op de foto?”

Op de boombank in het rozenpark gaan we in gesprek. Over zijn jeugd in Rotterdam. ,,Zingen? Als kind was ik altijd aan het zingen. Mijn vader was pianist en begeleidde artiesten. Er kwamen veel bekende mensen bij ons thuis, dat was voor ons heel normaal. Patricia Paay en haar zusje Yvonne, bijvoorbeeld. Heel lieve mensen.”

Toen Robert acht jaar was ging hij naar de muziekschool en toen hij tien was wist hij het zeker: hij wilde zanger worden en ging ook piano studeren. Na het conservatorium en diverse muzikale omzwervingen deed hij auditie bij de Reisopera. ,,Ik had eerst een lichte tenor, maar mijn stem was zwaarder geworden. Ik dacht wel: opera, kan ik dit? Maar het ging heel goed. Niet veel later ben ik bij de Nederlandse Opera terechtgekomen, dat heet nu de Nationale Opera.”

Over opera kan hij urenlang vertellen. ,,Mijn favorieten? Maria Callas, absoluut! En Cristina Deutekom, niemand zong de Koningin van de Nacht beter dan zij.” De hoogtepunten van zijn carrière? Zijn optreden in de opera Un ballo in maschera, vertelt Robert. En zijn solo in het Requiem van Verdi in het Amsterdamse Concertgebouw. ,,Dat was een ongelooflijke ervaring. Zo’n meesterwerk. En dan in het Concertgebouw, de akoestiek daar is formidabel. De beste akoestiek ter wereld. We hebben overal opgetreden, van de Royal Albert Hall tot de Opéra in Parijs, maar niets kan op tegen het Concertgebouw.”

Inmiddels zit Robert alweer maanden thuis, door de coronacrisis. Naast zijn carrière bij de opera is hij ook dirigent en betrokken bij koren en muziekgezelschappen, zoals operettekoor Cantiamo in Zoetermeer. ,,We houden digitale repetities, via Zoom. Meer zit er even niet in.” Zingt hij dan nog wel? ,,Ja, voor mijn vriendin, haha. Nee hoor, gelukkig zijn we bij de opera nu bezig voor uitvoeringen via livestream, zonder publiek dus. Ik moest er wel weer even inkomen.”

Zaterdagavond wordt televisieshow Unlocked uitgezonden, met zijn eigen operabijdrage daarin. Gaat hij kijken? ,,Ja, maar niet die avond. Er is een generale repetitie bij de opera. Ik kijk de uitzending later terug.”

‘Zingen? Als kind al was ik altijd aan het zingen’

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden