<p>De zusjes Van der Hulst, Suze (links) en Ivy, zijn gestart met een boerderijwinkel in het Spookverlaat.</p>

De zusjes Van der Hulst, Suze (links) en Ivy, zijn gestart met een boerderijwinkel in het Spookverlaat.

(Foto: Morvenna Goudkade)

Wat gaan we doen in de meivakantie?

  Nieuwsflits

Meivakantie! Tijd om er op uit te gaan. Ook wie in de eigen regio blijft, kan leuke dingen doen. Zeker nu een fietstocht of wandeltrip weer gecombineerd kan worden met een terrasje. Wij geven wat tips.

Morvenna Goudkade

REGIO Tip 1. Het boerenlandleven ontdekken. In het Spookverlaat, een landelijk gebied in Hazerswoude-Rijndijk, vind je niet alleen prachtige natuur, maar sinds kort ook een boerderijwinkel. De winkel, op het boerenerf van de familie Van der Hulst, verkoopt allerlei producten uit de regio. Zaterdag ging ‘Van Hier en dichtbij’ van start. ,,Op onze openingsdag was er meteen al heel veel aanloop”, vertellen Suze (20) en Ivy van der Hulst (18). Wat er allemaal te koop is? Van boerenkaas, boerenmelk en boerenroomboter, tot boerenfriet en boerenjam. En nog veel meer. Bezoekers kunnen een ijsje meenemen, want de meiden verkopen het boerenijs van de zusjes Kroft uit Ter Aar.

Als je er toch bent, een stukje verderop staat vogelkijkhut Amalia, waar je vogels kan spotten. Wie wandelt of fietst in het Spookverlaat, krijgt zeker iets mee van het verhaal van Frederik en Amalia. Volgens de overlevering waren dit twee geliefden, maar verdronk Frederik tijdens een romantisch intermezzo. Tot op de dag van vandaag roept hij zijn geliefde aan: ‘Amalia, bemint gij mij?’. En daarom kreeg het gebied de naam Spookverlaat.

Tip 2. Een sportief zwemuitstapje. De sportscholen zijn nog steeds dicht, maar de buitenbaden in de regio gaan weer open. Wie aan zijn conditie werken, kan terecht in diverse zwembaden. Ook leuk als een familiesportmomentje, voor volwassenen en kinderen met B-diploma. De Hoorn in Alphen was al geopend, maar nu gaan meer openluchtbaden weer van start. Op 1 mei openen zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp, het Prins Willem Alexanderbad in Koudekerk en de Kleine Oase in Leimuiden. Iets later, op 12 mei, gaat de Aarweide in Nieuwveen ook open. Wel even opletten, want de baden zijn alleen op reservering te bezoeken en voor banen zwemmen. Dus zonnen op de ligweide kan nog even niet. Maar toch, dat spiegelende blauwe water en een zonnetje erbij: een zwembad geeft meteen een vakantiegevoel! Combineer het zwemuitje met een fijn terrasbezoek in de omgeving, want ook dat mag weer.

Tip 3. Het water op met kano of fluisterboot. Overal in de regio kan je een vaartochtje maken. Bijvoorbeeld met gehuurde kano’s van Kanoboerderij De Vooruitgang in Aarlanderveen. Je vaart door weidegebied naar de Nieuwkoopse Plassen en onderweg kom je van alles tegen. ,,Weidevogels: grutto, tureluur, kievit”, zegt kanoverhuurder Jaap Verduijn. ,,En daarna vaar je door rietkragen en over de plassen. Heel veel rust en ruimte, genieten dus.” De Nieuwkoopse Plassen zijn in het nieuws vanwege otters, bevers en boommarters, allemaal zeer zeldzaam. Vanaf Jachthaven Plaszicht in Nieuwkoop is er zelfs een speciale otterkanoroute.

Een zwembad geeft meteen vakantiegevoel

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden