<p>Marga van Praag presenteert het Jeugdjournaal op 5 mei 1990. Foto: Jeugdjournaal 5 mei 1990</p>

Marga van Praag presenteert het Jeugdjournaal op 5 mei 1990. Foto: Jeugdjournaal 5 mei 1990

(Foto: )

Expositie over onderduikers het dorp

  Nieuwsflits

,,Boskoop betekent voor mij mensenliefde, veiligheid, waakzaamheid. Ze hebben alles voor ons gedaan om ons leven te laten houden”. Dat zei Sari van Praag-Hornemann, de in 2003 overleden moeder van tv-persoonlijkheid Marga van Praag, op 5 mei 1990 in een reportage in het Jeugdjournaal. Van Praag deed verslag van de twee jaar dat haar ouders in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten in Boskoop.

Van de redactie

Boskoop- Het verhaal van de familie Van Praag maakt deel uit van de expositie die momenteel te zien is in de etalage van de Dorpsraad aan de BC Straat. Marga van Praag had de tentoonstelling vorig jaar april moeten openen, maar corona gooide roet in het eten.

Oud-presentatrice en journaliste Marga van Praag deed in mei 1990 in het Jeugdjournaal uitgebreid verslag van de jaren dat haar ouders in Boskoop ondergedoken zaten. In de indrukwekkende reportage het verhaal van de Joodse familie Hornemann die moest onderduiken nadat de bezetter was begonnen met de vervolging van Joden. Max van Praag (1913-1991) was getrouwd met dochter Sari.

De zanger Van Praag werd na de oorlog vooral bekend werd door een aantal hits. Samen met Willy Alberti vormde hij het duo De Straatzangers. Het bekendste nummer is ‘Als de klok van Arnemuiden’, uitgebracht in 1959.

In de oorlog vonden hij en zijn familie onderdak in Boskoop. Verantwoordelijk daarvoor was de slager Manus Bontekoe, die deel uitmaakte van het verzet in Boskoop. In het Jeugdjournaal vertelt dochter Tiny uitgebreid het aangrijpende verslag van het heimelijke ophalen van de familie Horneman in Amsterdam, de treinreis naar Boskoop en het onderduiken op de kwekerijen. Ook de Boskoopse oud-verzetsman Toon Hendriksen komt aan het woord.

De ouders van Marga van Praag bleven Boskoop hun leven lang dankbaar. En dat geldt ook voor de journalist en oud-presentatrice, die kort na de oorlog werd geboren. ,,Boskoop, wereldberoemd om z’n boomkwekerijen, maar voor mij wereldberoemd omdat de mensen daar mijn ouders door de oorlog heen hielpen.”

Toonstelling over de bevrijding is verlengd

De tentoonstelling ‘75 jaar Bevrijding’, samengesteld door Rien Knop, is verlengd tot eind mei. In de etalage van het pand van de Dorpsraad zijn foto’s te zien van verzetsmensen, van onze bevrijding, maar ook van de bezetters. Een heel grote, wandvullende foto is er van het monument bij het (voormalige) gemeentehuis. Op de zwartmarmeren platen van het monument, in 1948 onthuld door verzetsman Maarten Splinter, de namen van de gevallenen. ‘Onderduikers in Boskoop’ is te zien op Youtube.

In de oorlog vonden ze onderdak in Boskoop

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden