<p>Isanne Schouten (6) bij het huisje van kabouter Puntmuts, in het nieuwe kabouterbos.</p>

Isanne Schouten (6) bij het huisje van kabouter Puntmuts, in het nieuwe kabouterbos.

(Foto: Morvenna Goudkade)

Er was eens....een bos vol kabouters!

  Nieuwsflits

Op bezoek bij kabouter Dopneus, kabouter Kluns of kabouter Sproetje? Ja hoor, dat kan: ze wonen in het nieuwe Kabouterbos in Alphen, met nog een heleboel andere kabouters. Zaterdag is het bos geopend, met een klein kabouterfeestje.

Morvenna Goudkade

ALPHEN – Trots staat Isanne Schouten (6) bij het huisje van ‘haar’ kabouter Puntmuts. De kabouter heeft een touwladder naar zijn huisje aan de boomstam. ,,Ik vind mijn kabouter heel leuk en het huisje ook”, zegt Isanne stralend.

Voorafgaand aan de opening van het kabouterbos, in het Prinses IreneBos van Park Zegersloot, hebben kinderen meegedaan aan een wedstrijd om kabouternamen te verzinnen. Deze kabouters krijgen een eigen huisje. Bij de opening mogen de kinderen hun kabouter opzoeken en het naambordje bij het huisje hangen. Isanne is van plan om haar kabouter vaak op te zoeken, zegt ze. Haar moeder Ingrid van Amersvoort is ook enthousiast. ,,Het is heel leuk geworden.”

Een speciale rol bij de opening is weggelegd voor Fay van Wijk (7). Zij heeft het kabouterbos bedacht en mag het kabouter-informatiebord onthullen, samen met kinderwethouder Jop Gordijn. Fay, voor de gelegenheid verkleed als lieveheersbeestje, heeft ook kaboutercakejes gebakken, met haar moeder Esther Arkesteijn.

De zevenjarige wist mama Esther te overtuigen hoe leuk het zou zijn, een kabouterbos in Alphen. Ze had zo’n bos eerder gezien, op bezoek bij opa en oma, maar dat was best ver weg. Haar moeder besloot het idee voor te leggen aan de gemeente, die op haar beurt weer contact opnam met natuurorganisatie IVN Alphen aan den Rijn, waar het werd omarmd door jeugd-coördinator Gerda Bonninga. Die is intussen druk bezig om de opening tot een waar kabouterfeestje te maken. Wegens corona moet het heel kleinschalig, maar aan alles is gedacht. Terwijl IVN-voorzitter Gert de Geest een praatje houdt, is er voor de ouders koffie en thee, voor de kinderen fris en voor iedereen kaboutercakejes. In de weken voor de opening is er hard gewerkt in het kabouterbos. Van boomschijven zijn kabouterzitjes gemaakt, rood met witte stippen. Er is een zandpad aangelegd en er zijn kabouterhuisjes aan bomen bevestigd.

De coördinator is trots op haar jeugdgroepen De Fladderaars en De NatureXplorers, waarvan veel kinderen hebben meegeholpen. Wie ook veel werk heeft verzet, is Stephanie Luik (32) uit Alphen. Ze had zich opgegeven voor de natuurgidsopleiding, maar door de coronacrisis werd die stilgelegd. ,,Ik vond dat heel jammer en heb gevraagd of ik toch ergens mee kon helpen”, vertelt Stephanie. ,,Toen hoorde ik van het plan voor het kabouterbos en heb ik aangeboden om de kabouterhuisjes te maken. Ja, ik ben best creatief.” Vervolgens heeft ze zich helemaal ondergedompeld in de huisjes, zegt de Alphense. ,,Ik wilde dat ze allemaal anders zouden zijn. En dat is gelukt, geen huisje is hetzelfde.”

Opening met kaboutercakejes, gebakken door Fay en Esther

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden