<p>Mensen die voorlopig niet aan de beurt zijn voor vaccinatie, kiezen massaal voor een zelftest, als middel tot vrijheid. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Mensen die voorlopig niet aan de beurt zijn voor vaccinatie, kiezen massaal voor een zelftest, als middel tot vrijheid. FOTO: Morvenna Goudkade

(Foto: )

‘Uitweg crisis? Prikken, prikken, prikken’

  Nieuwsflits

Forse druk op de ziekenhuizen, nog veel te veel besmettingen en achterstanden bij vaccinaties. Door alle tegenvallers zijn versoepelingen uitgesteld. De coronacrisis heeft ons nog stevig in de greep. Intussen proberen huisartsen zoveel mogelijk mensen te vaccineren en wordt de zelftest steeds populairder. Hoe komen we uit de crisis?

Morvenna Goudkade

REGIO – Volgens huisarts Hans van Selm (63) van Gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen is er maar één uitweg: ,,Prikken, prikken, prikken”, zegt de zeer ervaren arts. Ook in zijn praktijk is de dagelijkse gang van zaken door coronaprotocollen enorm veranderd. ,,Daar zijn we inmiddels wel op ingesteld, maar nu hebben we de situatie met AstraZeneca, en dat geeft veel onrust en onduidelijkheid.”

Het begon al met de bestelprocedures, zegt Van Selm. ,,Eerst konden we de vaccins bestellen, toen werd het geannuleerd en daarna was het toch weer mogelijk. We hebben patiënten uitgenodigd voor vaccinatie, maar een paar dagen later moest het vaccineren weer worden gestopt.”

Van Selm is er duidelijk over: ,,Corona is veel gevaarijker dan het vaccin. In een normale situatie kunnen we het ons permitteren om vaccins terug te trekken, maar dit is geen normale situatie. Het is een noodsituatie en er is maar één oplossing: vaccineren. De kans om aan het vaccin te overlijden is uiterst klein.”

Maar mensen denken toch: stel dat ik die ene ben die er wel aan overlijdt?

,,Ja, maar dat denken ze ook bij de staatsloterij, dat zij degene zijn die de hoofdprijs wint. Terwijl ook die kans minuscuul klein is.” Volgens de arts zijn we geneigd om kleine risico’s te groot in te schatten en grote risico’s te klein. Het is collectief belang om zoveel mogelijk te vaccineren, stelt Van Selm. ,,In Engeland en Amerika is 50 procent gevaccineerd en gaat de maatschappij weer open.”

Bij Dillenburg zijn vorige week patiënten in de leeftijdscategorie 63, 64 en 65 jaar opgeroepen. Een deel van de patiënten durfde het niet aan, hun vaccins zijn aan anderen gegeven, in de leeftijdsgroep 60-61-62.

,,Het is elke dag weer schuiven”, zegt de huisarts. ,,Met vaccins, met leeftijdsgroepen. Een slechte zaak.” Intussen lopen de ziekenhuizen vol, weet hij. ,,Het LUMC is tot de nok gevuld, het Alrijne ook.” Vanuit de Goudse regio komt hetzelfde bericht over het Groene Hart Ziekenhuis.

Tegelijkertijd is er vanuit de maatschappij grote vraag naar meer vrijheid. Wie voorlopig niet gevaccineerd wordt, koopt tijdelijke vrijheid met een negatieve sneltest. Sinds kort worden bij apotheken, drogisterijen en gemakswinkels sneltesten voor thuis verkocht. En daar is veel belangstelling voor, merkt ook Conny Groenendijk, van Primera Boskoop. ,,Mensen kopen de test om te weten of ze veilig iets kunnen doen. Op bezoek bij opa en oma bijvoorbeeld. Het geldt niet als officiële uitslag, daarvoor moet je nog steeds een test bij de GGD of een sneltestlocatie laten doen. Maar mensen zien het toch als middel voor meer mogelijkheden.”

Mensen denken: stel dat ik die ene ben die er aan overlijdt

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden