Gert-Jan loopt solomarathon voor KiKa


<p>Sportwethouder Gert-Jan Schotanus (49) liep een solomarathon voor KiKA. FOTO: Petra Blouw</p>

Sportwethouder Gert-Jan Schotanus (49) liep een solomarathon voor KiKA. FOTO: Petra Blouw

Gert-Jan loopt solomarathon voor KiKa

  Nieuwsflits

De een ging oliebollen halen met Oudjaar, de ander nog even een marathon lopen voor het goede doel. De Alphense sportwethouder Gert-Jan Schotanus (49) rende door Alphen, Aarlanderveen, Zwammerdam, Boskoop en Hazerswoude-Dorp om geld op te halen voor KiKa. Een uitdaging, want hij was nog herstellende van een aanrijding. Hij finishte in 4.22 uur.

Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP – Opluchting na afloop bij Schotanus. Hij wordt onthaald met ballonnen, bloemen en champagne, een huldiging in kleine kring. Wegens corona mag er geen publiek aanwezig zijn en om dezelfde reden kon de route niet bekendgemaakt worden.

Het was wel een eind, bekent de wethouder, maar het is gelukt én op schema. “Pijn in de benen, maar het is goed gegaan. De laatste acht kilometers waren wel erg zwaar, toen moest het van diep komen.”

Het maakt niet uit: lekker in het zonnetje op de Burgemeester Smitweg, knallen op de Swaenswijkbrug, afzien in het Zegerslootgebied, hij heeft zijn tijd gehaald en bijna 600 euro opgehaald voor KiKa.

De sportwethouder, woonachtig in Boskoop, is triatleet. Hij beoefent zowel hardlopen, zwemmen als wielrennen, maar daar kwam op 10 november abrupt een einde aan. Een vroege hardloopsessie in het Bentwoud werd een bezoek aan de eerste hulp in het ziekenhuis, met botbreuken. Een snelrijdende fietser zag hem over het hoofd met een frontale botsing tot gevolg. Wekenlang kon hij niet trainen, door een dubbele polsbreuk. “Ik ben na een tijdje kleine stukjes gaan hardlopen en sinds kort doe ik weer aan krachttraining. Twee keer heb ik een langere afstand gelopen: 17 en 21 kilometer. Dat is in feite mijn voorbereiding geweest.”

Het was een risico, want door het ongeluk was hij conditioneel wel achteropgeraakt. Waarom dan toch lastminute zo’n uitdaging aangaan? “Het is een bizar jaar geweest. Heel veel dingen zijn afgelast. Ik zou in Barcelona een triathlon doen voor KiKa, dat ging niet door. Maar ik wilde het jaar toch sportief afsluiten en actief blijven voor anderen. Daarom deze solorun voor KiKa.”

Tijdens de marathon, 42,195 km, had hij vier keer gezelschap van een medeloper. Maatjes uit de hardloopwereld liepen steeds tien kilometer met hem mee. “Ik wilde een steady looptempo aanhouden, maar voorzag dat de tweede helft van de marathon moeilijker zou worden. Dat er steeds iemand met me mee is gelopen, is heel fijn. En mijn pols heeft het goed gehouden, ik heb verantwoord kunnen lopen, geen lichamelijke grens overschreden.” Schotanus blikt tevreden terug: ,,Het weer zat heel erg mee. Ik heb een tijdje van het zonnetje kunnen genieten. Op een gegeven moment was de zon weg, toen werd het wel koud. Maar ik had een fantastisch team om me heen, een mooi doel om voor te lopen en ik was supergemotiveerd.”

Alles bij elkaar was het heel gaaf om te doen, zegt de wethouder. “Dus dan gaat het gewoon lukken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden