'Ga niet stilzitten, maar blijf bewegen'


<p>Isma&euml;l Rijpstra (37) geeft in Hazerswoude-Dorp personal training op het parkeerterrein voor zijn pand. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Ismaël Rijpstra (37) geeft in Hazerswoude-Dorp personal training op het parkeerterrein voor zijn pand. FOTO: Morvenna Goudkade

'Ga niet stilzitten, maar blijf bewegen'

  Nieuwsflits

We zaten er net weer lekker in, maar nu zijn de sportscholen wéér dicht. En buitensporten met een groep is ook niet toegestaan. In dit coronajaar is sport voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep. Dus wat nu?

Morvenna Goudkade

ALPHEN/BOSKOOP – In Hazerswoude-Dorp heeft Ismaël Rijpstra (37) net zijn buiten-workoutplek weer opgebouwd. Voor zijn pand op het ITC-terrein geeft hij personal training. Koud buiten in de winter? Ja, maar daar weet hij wel raad mee. En buiten zijn betekent: zuurstof, frisse lucht, energie, zegt de sportondernemer, tevens motivatiecoach. Hij begrijpt heel goed dat mensen enorm balen van de inperkingen, juist met sporten. “Je kan met sport en fitness je frustratie kwijt, je hoofd leegmaken. Maar ook nu sportscholen en sportclubs dicht zijn, is het belangrijk om te blijven bewegen.”

Wat je kan doen? “Naar buiten gaan, fietsen, hardlopen, wandelen. Daarnaast actieve workouts doen. Veel sportscholen en clubs bieden online mogelijkheden of sportschema’s voor thuis. Maak er gebruik van. Ga niet stilzitten. Je lichaam fit houden is ook enorm belangrijk voor je mindset. Juist nu in deze bizarre tijden.”

Dat vindt ook Jurgen Plomp, clubmanager van Fitnessclub Alphen aan den Rijn. “Normaal is het in december rustig in de sportschool. nu kwamen mensen juist vaker sporten. Het is echt balen, het gevoel ingedamd en ingeperkt te zijn, geen uitlaatklep meer. Ja, je mag nog buitensporten, maar niet in een groep. Het is moeilijk.” Zijn club biedt nu online lessen, via livestreams. “Yogalessen zijn opvallend populair. Mensen proberen balans te vinden, om met de beperkingen en stress te dealen.”

Patrick Rijnbeek, directeur van branchevereniging NL Actief, krijgt veel vragen van sportscholen, hoe om te gaan met de sluiting. “Het is heel duidelijk dat er binnen niet gesport mag worden. Buiten mag je in tweetallen sporten, met een instructeur erbij, alles op de anderhalve meter. Meerdere tweetallen mag ook, maar niet in elkaars buurt en het mag geen groepsles zijn.”

Lineke Grapendaal vindt het lastig. De Woerdense runt Mom in Balance Groene Hart, met buiten-workouts voor vrouwen. Grapendaal en haar team geven normaal workouts in de hele regio, waaronder Alphen en Boskoop. “Het is heel dubbel. Aan de ene kant wil ik alles doen om met elkaar buiten te sporten, bijdragen aan een gezonde leefstijl, maar ik wil ook bijdragen aan een leven zonder corona. Moet ik dan trainingen gaan aanbieden met een aantal tweetallen, zit ik dan niet op het randje?”

In Boskoop wil Jurriaan Sarink ook niet de grenzen opzoeken. Hij is manager bij Living Well, de filialen in Boskoop en Gouda. “We richten ons op online lessen, persoonlijke schema’s voor onze leden, online personal training en allerlei challenges voor thuis, zoals de push-up challenge en de plank-challenge.”

Prima, vindt coach Ismaël Rijpstra. “Afwisseling is heel goed voor de motivatie.”

“Yogalessen om balans te vinden en met de stress te dealen”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden