Martijn bijna vegaboer in het Voshol


<p>Martijn van Zanten: &nbsp;&quot;Ik vind dat Nederland een stuk groener kan zijn dan nu het geval is: er moet meer natuur bij.&quot; Foto: aangeleverd</p>

Martijn van Zanten:  "Ik vind dat Nederland een stuk groener kan zijn dan nu het geval is: er moet meer natuur bij." Foto: aangeleverd

Martijn bijna vegaboer in het Voshol

  Nieuwsflits

Leidenaar Martijn van Zanten (40) is vanaf 1 januari 2021 de beheerder van een coöperatieve VegaBoerderij. Martijn, wiens familie uit Hazerswoude komt, gaat een boerderij met twintig hectare land runnen in het Voshol, op de rand van Bodegraven en Boskoop. Een boerderij zonder koeien, varkens en kunstmest, maar met groenten, vruchten, kruiden en compost. “Maar ik eet soms wel een stukje ambachtelijk vlees.”

Bart van der Spek

Boskoop- Marijn is al jaren hartstikke begaan met de natuur en het milieu in Nederland. Zo was hij een tijd bezig met biodynamische landbouw en was hij ecologisch adviseur. Daar had hij bovendien een bedrijf in. “Ik vind dat Nederland een stuk groener kan zijn dan nu het geval is: er moet meer natuur bij. Tegelijkertijd is de hoeveelheid ruimte hier natuurlijk beperkt. Ik begon daarom tien jaar geleden een bedrijf dat als doel had eetbare landschappen en tuinen te creëren. Je creëert dan natuur en je kunt dan ook eten. De kers op de taart was dat ik de Voedseltuin Rotterdam mede heb opgezet. Dat deed ik met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zes jaar geleden ben ik boer geworden: ik ben heel praktisch ingesteld”, vertelt hij enthousiast.

Het is dus geen wonder dat juist Martijn bijna de boer is van de coöperatieve VegaBoerderij. Biologische teelt, natuurbescherming en biodiversiteit staan hoog in het vaandel. Hij gaat een boomgaard en een voedseltuin aanleggen en er komt een teelt-plan voor groenten, kruiden en vruchten. Op de boerderij worden alleen kippen gehouden voor de eieren. “Een boerderij zonder dieren als koeien en varkens is een nieuwe stroming. We gebruiken ook volle grond, bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze, net als kunstmest. Er komt ook compost om de grond vruchtbaar te houden. Mest zorgt voor een hoog stikstofgehalte.”

De vegaboer in spe is gek op groenten, maar dat dat betekent niet dat een stukje vlees verboden is op zijn bord. “Ik ben bezig met mijn gezondheid en houd van goede producten en lekker eten. Ik ben drie jaar vegan geweest (dat betekent dat je geen dierlijke producten eet, zelfs eieren-red) om te ervaren hoe het is alleen groenten te eten. Inmiddels eet ik wel eens een stukje vlees, maar dan geen gangbaar vlees. Afgelopen zomer was ik op Ameland en heb daar hamburgers gekocht bij een boerderij waarvan ik weet dat ze goed leven hebben gehad.”

De komende tijd begint een wervingsactie voor het aantrekken van de leden van de boerderij. Leden kunnen 2.000 euro investeren. De coöperatieve VegaBoerderij wordt verder gefinancierd door bankleningen en leningen van vermogende particulieren die het initiatief een warm hart toedragen. De aflossingen en rentebetalingen worden opgebracht uit de opbrengsten van de boerderij. Meer informatie is na te lezen op de website:

VegaBoerderij.nl.

“Ik houd van goede producten en lekker eten”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden