<p>Vader Kobus (li) en zoon Duncan Kabalt in hun Alphense vuurwerkkbunker. Het consumentenvuurwerk moet dit jaar blijven liggen; alleen de kinderpakketjes mogen verkocht worden. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Vader Kobus (li) en zoon Duncan Kabalt in hun Alphense vuurwerkkbunker. Het consumentenvuurwerk moet dit jaar blijven liggen; alleen de kinderpakketjes mogen verkocht worden. FOTO: Morvenna Goudkade

'We zullen ermee moeten dealen'

  Nieuwsflits

Een mooie traditie? Of uit de hand gelopen straatterreur? Al jaren maakt vuurwerk veel emoties los bij voorstanders en tegenstanders. Dit jaar is er wegens corona een totaal vuurwerkverbod. De politie en de zorg hebben het al druk genoeg, dus vuurwerkellende kan er even niet bij. Terecht of niet?

Morvenna Goudkade

REGIO – Bij familiebedrijf Kabalt Vuurwerk in Alphen heersen gemengde gevoelens. “Het is te hopen dat iedereen zich er beetje aan houdt”, zegt Kobus Kabalt (70). ‘’Maar ik hoor dat mensen naar Duitsland of Polen rijden om daar vuurwerk te kopen, ook zwaar vuurwerk, en van plan zijn om het hier gewoon af te steken. Omdat de pakkans minimaal is.”

Het bedrijf, gevestigd aan de Kalkovenweg, is al 40 jaar een begrip in Alphen. Vader Kobus en zoon Duncan (41) verkopen hier normaal vuurwerk aan bezoekers uit de hele regio, maar dit jaar even niet. “Er ligt hier al het nodige en de rest van het vuurwerk is besteld”, zegt senior. “Ik probeer nu van bestellingen af te komen, maar of dat gaat lukken? Natuurlijk heb ik gehoord van compensatieregelingen, maar als ondernemer wil je dat niet, je wilt je eigen broek ophouden.” De familie Kabalt staat met attracties op kermissen, die er dit jaar bijna niet waren, en zit daarnaast in vuurwerk en kerstbomen. “Zoals het er nu uitziet, blijven alleen de kerstbomen over. Financieel is het een heel moeilijk jaar. Maar we zijn allemaal nog gezond, dat is het belangrijkst.”

Tien jaar geleden heeft de familie een nieuw pand neergezet, om aan de strenge eisen te voldoen. “Wij hebben een grote bunker voor permanente vuurwerkopslag, die kosten gaan we nu niet terugverdienen.” Kabalt senior zal de gezelligheid missen, zegt hij. “Het is hier altijd een heel sociaal gebeuren. Op de verkoopdagen komt iedereen elkaar tegen. Het is gezellig, er is muziek, wij schenken koffie, een oliebolletje erbij.” Als het helemaal niet meer lukt, gaat hij wat anders doen, heeft hij zich voorgenomen. ”Bezig blijven. Ik kan altijd nog vrachtwagenchauffeur worden.”

In Boskoop denkt vuurwerkverkoper Leo Groenendijk niet dat hij gaat switchen. “Ik kan wel opeens oliebollen gaan verkopen, maar dan zit ik de bakker in de weg. Ik heb de Primera en een kapsalon en daarnaast verkoop ik vuurwerk, sinds 1998.” Hij was al een tijdje bezig met de voorbereidingen. “Ik heb al het nodige vuurwerk gekocht, de folders zijn naar de drukker en mijn locatie is coronaproof gemaakt. Nu ben ik in gesprek met de importeur over de lopende bestellingen, of daar een oplossing voor kan komen.” Verder legt hij zich erbij neer, zegt Groenendijk. “Het is heel jammer, maar we zullen ermee moeten dealen.”

Dat denkt ook Gerben Zekveld, bedrijfsleider bij Telermaat, toeleverancier voor de boomkwekerij. Het Boskoopse bedrijf heeft een traditie opgebouwd met een vuurwerkshow in december, waarbij klanten hun vuurwerk kunnen bestellen. “Die demo trekt jaarlijks zo’n 1000 tot 1500 bezoekers,” blikt Zekveld terug. “Dat zou nu door corona niet kunnen, dus dat hadden we afgezegd, maar verder waren we druk met alles voorbereiden. Gelukkig hadden we het vuurwerk nog niet ingekocht.”

De pijn bij zijn bedrijf valt mee, zegt hij. “We hebben wel wat kosten gemaakt en we missen inkomsten, maar het is te overzien. Het is bij ons niet te vergelijken met Kabalt in Alphen, die heeft echt een grote strop.”

De Alphense politiechef John Nieumeijer reageert: “Met een tijdelijk vuurwerkverbod ontlasten we de zorg en wordt coronahandhaving overzichtelijker. Als politie werken we nauw samen met BOA’s en ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Door steekproeven/controles handhaven we op aankopen van buitenlands consumentenvuurwerk.”

Melden vuurwerkoverlast

De gemeente Alphen gaat de inwoners informeren over het vuurwerkverbod. De gemeente zal extra inzetten op handhaving: “Als inwoners in aanloop naar of tijdens de jaarwisseling overlast van vuurwerk ervaren, roepen wij op dit te melden bij gemeente of politie.”

“Als het niet meer lukt, word ik vrachtwagenchauffeur”

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden