<p>Fred en Sylvia, hier met hun paard Buck, vonden elkaar door hun liefde voor paardeni. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Fred en Sylvia, hier met hun paard Buck, vonden elkaar door hun liefde voor paardeni. FOTO: Morvenna Goudkade

'Droomwens komt uit met paardentaxi'

  Nieuwsflits

De liefde voor paarden bracht hen bij elkaar. Sinds tweeënhalf jaar zijn Fred Eijt (59) en Sylvia van de Wijngaard (49) een setje en wonen samen in Boskoop. Ze hebben een bijzondere liefdesgeschiedenis, waarbij Sylvia aan haar destijds zieke partner een nier heeft afgestaan. Fred voelt zich nu weer zo goed dat hij een paardentaxi is begonnen.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Wie bij het woord ‘paardentaxi’ denkt aan een leuk koetsje met paarden ervoor, waarmee je een ritje kan maken: dat is het dus niet. Een paardentaxi is niet voor mensen, maar voor paarden die ergens naartoe moeten, in een trailer. “Denk aan paarden die met spoed naar de dierenkliniek moeten, als een soort ambulancevervoer”, zegt Fred. “Maar ook ritten op afspraak: buitenritten, cursussen.”

Hun eigen paard Buck hoeft normaal niet in de paardentaxi, maar is nu even mee als voorbeeld en poseert bij de toegangspoort van het Rosarium. ,,Buck loopt liever als paard en wagen, dan dat hij in de trailer zit”, zegt Fred lachend.

Met zijn Paardentaxi Zuid-Holland is hij 24 uur per dag bereikbaar. Dat hij dit kan doen is eigenlijk een wonder, want nog niet zo lang geleden was Fred door een nieraandoening tot weinig in staat. “Ik ben opgegroeid met paarden en naast mijn werk altijd actief geweest met paardensport. Mennen, met paard en wagen rijden, heb ik altijd graag gedaan. Toen ik een keer over de kop sloeg bij een wedstrijd, werd ik nagekeken in het ziekenhuis. En toen ontdekten de artsen een ernstige nierafwijking. Het zou steeds erger worden, niets aan te doen.” Fred gaat daarna steeds verder achteruit, moet frequent spoelen en wordt volledig arbeidsongeschikt. “Het enige wat ik nog kon was af en toe een lesje mennen geven. Daarna was ik bekaf en lag de rest van de dag op de bank.”

Sylvia woont op dat moment in Alphen, werkt in apotheek Ridderveld en houdt enorm van paardrijden. Ze wil ook graag leren mennen, en komt in contact met Fred. Het is liefde op het eerste gezicht, als de twee elkaar ontmoeten. Ze krijgen een relatie, al wordt hun geluk flink overschaduwd door de ziekte van Fred. Sylvia wil haar partner helpen en gaat onderzoeken of haar nieren geschikt zijn voor donatie. Een langdurig medisch traject, met een positieve uitkomst. Vorig jaar juli worden ze allebei geopereerd, waarbij Sylvia een nier afstaat.

Supernier

Fred knapt in korte tijd enorm op. “Ik heb echt een supernier gekregen, haha. Het is onvoorstelbaar hoe goed ik me weer ging voelen en hoe positief ik weer ging denken. “

Fred wil ook weer aan het werk en gaat solliciteren, maar dat is geen succes. “Ik kreeg alleen maar afwijzingen, te oud waarschijnlijk. Toen dacht ik: ik kan ook voor mezelf beginnen. In de tijd dat ik ziek was, droomde ik weleens van een paardentaxi. Zo’n droomwens die je eigenlijk niet kan realiseren. Maar dat kan nu wel. Eind oktober heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ik heb een goede auto en een paardentrailer en ik heb er heel veel zin in.”

Bijzonder liefdesverhaal leidt tot een nieuw begin

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden