<p>Het platina echtpaar van der Kraats. Al zeventig jaar delen Jan en Rika lief en leed met elkaar. Foto: Marieke Roggeveen</p>

Het platina echtpaar van der Kraats. Al zeventig jaar delen Jan en Rika lief en leed met elkaar. Foto: Marieke Roggeveen

'Verhip, daar is-tie weer'

  Nieuwsflits

Hazerswoude-Dorp – Het echtpaar Jan (90) en Rieka (89) Van der Kraats-Reijm is maandag 9 november 70 jaar getrouwd. Vanwege de coronaregels kon het bij Avifauna geplande feest geen doorgang vinden. In plaats daarvan is het platina huwelijk op ingetogen wijze thuis gevierd en heeft burgemeester Liesbeth Spies hen telefonisch gefeliciteerd. “En van de koning kregen wij een brief en een bloemstuk,” vult de bruidegom aan.

Marieke Roggeveen

Jan er Rieka waren 17 en 16 toen ze elkaar leerden kennen. Rieka woonde in Nieuwerkerk aan den IJssel en ging elke zondagmiddag met haar vriendinnen wandelen. Jan maakte vanuit Waddinxveen elke zondagmiddag een fietstocht met zijn vriend. Eerst naar de motorcross in Zevenhuizen en later ook naar Nieuwerkerk aan den IJssel. “En daar zagen wij op een dag drie meisjes in de graskant zitten,” vertelt Jan, “wij zijn toen van de fiets gestapt en erbij gaan zitten.” “Gewoon voor een gezellig praatje,” vervolgt Rieka, “maar toen ze twee weken later weer van de fiets stapten, zei ik tegen mijn vriendinnen: ‘Verhip, daar is-tie weer.’ Daarna kregen we al snel verkering.”

Plafond gewit

In 1950 trouwden Jan en Rieka en gingen zij in Hazerswoude-Rijndijk wonen; in 2009 verhuisden zij naar Hazerswoude-Dorp. In zijn werkzame leven heeft Jan ‘van alles’ gedaan: “Kolenboer, molenaar, bij een veevoederhandel, monteur bij een carrosseriefabriek… Dit heb ik maar een jaar gedaan. Altijd binnen zitten, hield ik niet uit. De laatste jaren heb ik als chauffeur en als agrariër gewerkt.” Het echtpaar kreeg twee zoons: Arie en Jan, en een dochter, Bea. In 2008 werden zoon Jan en vader Jan allebei ernstig ziek. Vader Jan herstelde, zoon Jan helaas niet: hij overleed in 2009. “Dit was een heel zware tijd,” vertelt het echtpaar, “wij missen hem nog steeds.” Jan en Rieka hebben het goed samen, verkeren beiden in goede gezondheid en zijn altijd bezig. Rieka doet nog zelf haar huishouden, zij breit veel: “’s Avonds bij de telvisie,” zij maakt dagelijks een wandeling, op haar laptop is ze vaak online - zij zit ook op Facebook - en een maand geleden heeft zij de keuken nog gesausd. “Ook het plafond,” vult Rieka aan, “ik heb een goede trap, maar nu ga ik dat niet meer doen, hoor.” Jan is daar echter minder zeker van: “Nou...” zegt hij twijfelachtig.

Moestuin

Jan gaat elke dag op zijn fiets naar de moestuin die hij zelf nog spit. “In de winter ga ik minder weg, dan spelen we vaak rummikub.” Het echtpaar heeft vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. “En er is er nog één op komst,’ vertelt Rika. Zij wonen goed naar hun zin in hun appartement aan de Hazelhof. Al mist Jan wel zijn tuin die hij in Hazerswoude-Rijndijk had. De traplift die elk appartement standaard heeft, gebruiken ze niet. “Nee hoor,” verklaart Rieka, “die is er voor de oudjes, en dat zijn wij niet.” Op de vraag wat het geheim is van 70 jaar trouw, moet Rieka even nadenken. Jan antwoordt: “Ieder z’n eigen leven.” En hier is Rieka het helemaal mee eens.

De traplift gebruiken we niet, die is er voor de oudjes

Marieke Roggeveen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden