<p>Het gaat anders, maar ook dit jaar komen er weer kerstpakketten, belooft Meinte Vierstra (achterin met roodbruine trui) FOTO: Jan Luuk van Dijk</p>

Het gaat anders, maar ook dit jaar komen er weer kerstpakketten, belooft Meinte Vierstra (achterin met roodbruine trui) FOTO: Jan Luuk van Dijk

'Kerstpakket is een steuntje in de rug'

  Nieuwsflits

Door de coronacrisis loopt alles anders dan normaal. Zo ook bij de kerstpakkettenactie van de gezamenlijke kerken in Hazerswoude-Dorp voor minder bedeelde inwoners. Kerkgangers kregen voorheen bonnetjes uitgereikt met de naam van een product en het verzoek dit product te kopen en te doneren. Alle gekochte producten werden verzameld en verpakt als feestelijke kerstpakketten. Dit jaar is er een financiële inzameling, om pakketten te sponsoren.

Morvenna Goudkade

HAZERSWOUDE-DORP - Meinte Vierstra (63) blikt even terug op de foto’s van vorig jaar, toen de pakketten ingepakt werden. “Dat gaan we in december ook beslist weer doen, maar door corona moeten we het nu anders organiseren”. De ondernemer is geboren en getogen in Hazerswoude en wil graag iets doen voor zijn dorp. Daarom is hij actief bij zijn kerk, de Korenaar. Hij is voorzitter van de diaconie en nauw betrokken bij de actie. “We hebben een comité, waarvan de leden afkomstig zijn uit de deelnemende kerken”, vertelt Vierstra, die sinds zes jaar deel uitmaakt van het comité.

Sinds 2010 wordt er in Hazerswoude-Dorp een kerstpakkettenactie gehouden. Het is een gezamenlijk initiatief van de Protestantse Gemeente de Korenaar, de Hervormde Gemeente en de H.H. Engelbewaarderskerk. De pakketten zijn bedoeld voor mensen in Hazerswoude en Benthuizen die het financieel zwaar hebben, ziek zijn, of op een andere manier een moeilijke tijd doormaken. “Zo’n pakket is een steuntje in de rug, een blijk van aandacht en medemenselijkheid”, zegt Vierstra.

Hij vertelt dat het organiserend comité heeft besloten dat het kerstpakket moet blijven “Juist in een moeilijke periode wil je mensen niet in de kou laten staan. Maar het moet wel anders worden georganiseerd: coronaproof. Dus hebben we besloten tot een financiële inzameling. Mensen kunnen een bijdrage storten en zo de kerstpakketten sponsoren. Wij kopen de producten en stellen pakketten samen.”

De sponsoractie in inmiddels succesvol gestart. Er is een rekeningnummer geopend, waarop bijdragen gestort kunnen worden. Soms wordt gedacht dat de pakketten alleen bedoeld zijn voor leden van de kerkgemeenschap, maar dat is niet waar. “Mensen hoeven niet aangesloten te zijn bij een kerk. Iedereen kan in aanmerking komen voor een pakket.”

Samen met de andere comitéleden is hij er maar druk mee. “Waarom ik dit doe? Ach, elke gek heeft zijn gebrek, haha. Ik vind het gewoon fijn om mensen te helpen. Mijn sterke kant is organiseren, regelen en dóen. Dus zo kan ik me inzetten voor anderen.” Als je het moeilijk hebt, geeft zo’n kerstpakket rust, weet hij. “Mensen hoeven zich dan geen zorgen te maken over het eten. Juist met kerst zorgt dat voor stress. Wij geven daarom pakketten met normale en bruikbare producten: een kerststol, koekjes, vruchten, soep. Lekker, maar niet overdreven. Dingen die iedereen wel lust.” Ook meedoen met de actie? Kijk op: pghkorenaar.nl/sponsor-een-kerstpakket/

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden