<p>Foto ter illustratie van de coronateststraat in Alphen. Foto archief Rob Langerak</p>

Foto ter illustratie van de coronateststraat in Alphen. Foto archief Rob Langerak

Positieve coronagevallen vaak niet gemeld aan GGD

  Nieuwsflits

Elke organisatie die een test uitvoert op corona, is verplicht positieve testuitslagen te melden bij de GGD. In de wet Publieke Gezondheid staat dat corona een infectieziekte A is. Daarmee is corona een meldingsplichtige ziekte. De betrokken arts of het laboratorium hoort deze melding te maken. GGD Hollands Midden ziet echter dat een aantal commerciële teststraten zich niet aan die meldplicht houdt.

Regio/Alphen- Het gevolg is volgens de GGD dat er geen scherp beeld meer is van de cijfers en de verspreiding van corona. Hierdoor komt de volksgezondheid in gevaar. De cijfers die het RIVM verzamelt worden onvolledig en daardoor onbetrouwbaar. Hierdoor wordt het lastiger om te beslissen welke maatregelen nodig zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan. De GGD roept commerciële teststraten dan ook op positieve uitslagen altijd aan te melden.

Het doel van de meldplicht is dat de GGD bron- en contactonderzoek kan doen en isolatie of quarantaine kan adviseren. Bovendien wil de GGD weten hoeveel mensen het virus hebben en waar het virus is. "Alleen met die informatie kunnen we het virus op een goede manier indammen. Zo kunnen we de volksgezondheid te beschermen", aldus de GGD.

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden