<p>Annie Janssen-Houdijk (80) en Piet Janssen (88) moeten hun diamanten bruiloft deze week noodgedwongen in kleine kring vieren. Foto: Dick Janssen</p>

Annie Janssen-Houdijk (80) en Piet Janssen (88) moeten hun diamanten bruiloft deze week noodgedwongen in kleine kring vieren. Foto: Dick Janssen

Echtpaar Janssen 60 jaar getrouwd

  Nieuwsflits

Een groot feest zat er uiteraard niet in deze periode van corona, maar toch werd de 60-jarige bruiloft van het oer-Boskoopse echtpaar P.W.F. (Piet) Janssen en J.G.J. (Annie) Janssen-Houdijk dinsdag 27 oktober ingetogen thuis gevierd.

Dick Janssen

Piet Janssen en Annie Houdijk leerden elkaar eind jaren 50 kennen op het carnaval in Boskoop tijdens een dansavond. Een tijdje verkering volgde totdat het echt serieus werd.

Piet was na de Ambachtsschool timmerman geworden en Annie werkte na de MULO op kantoor in Waddinxveen. Tijdens hun verkering bevoer Piet nog alle grote zeeën als scheepstimmerman. Na het overlijden van vader Frans, zette hij echter voet aan de vaste wal. Zijn vader was eigenaar van café De Landbouw aan de Koninginneweg in Boskoop en de naastgelegen ijssalon. Zus Jo (Luijtjes-Janssen) en haar man Jan namen vervolgens café De Landbouw over en Piet en Annie stapten in Janssen’s IJssalon.

Piet bekwaamde zich in de bereiding van consumptie-ijs en behaalde alle nodige diploma’s en papieren. Met de ijsrecepten van vader Frans en later zijn eigen recepten werd de ijssalon een groot succes. Meerdere ijskarren reden ook door Boskoop om het ijs uit te venten. In de wintertijd was de ijssalon ook nog enige tijd snackbar, maar dat heeft niet zo lang geduurd. Piet ging daarna nog jaren in de winter, als de ijssalon dicht was, in een timmerfabriek aan de slag. Lange tijd bekleedde hij verder een bestuursfunctie in de landelijke Vereniging van Coöperatieve IJsbereiders (Vecoijs).

Piet en Annie, die altijd boven of aangrenzend aan de ijssalon hebben gewoond, kregen na hun huwelijk vier kinderen: een dochter en drie zoons. Naast de zorg voor de kinderen hielp Annie ook bijna fulltime klanten in de ijssalon. Van de kinderen werkten alleen dochter Gerda en zoon Frans enige tijd in de salon. Zoons Dick en Peter toonden weinig interesse en verleenden slechts indien hoognodig wat hand- en spandiensten. Uiteindelijk bleef alleen Frans werkzaam in het ijs en behaalde alle diploma’s. Hij kwam in de zaak en nam deze over toen Piet en Annie zich rond de pensioengerechtigde leeftijd terugtrokken.

Beste ijssalon

In 1999, het jaar waarin Janssen’s IJssalon door het AD werd uitgeroepen tot Beste IJssalon van Nederland, gingen zowel de ijssalon als het huis van zoon Frans en zijn ouderlijk huis volledig tegen de vlakte om plaats te maken voor één grote ijssalon met meerdere zitplaatsen. Anno 2020, drieëntachtig jaar nadat (opa) Frans Janssen zijn eerste ijs uitventte, is Janssen’s IJssalon aan de Koninginneweg in Boskoop nog altijd een drukbezocht etablissement en een begrip in het Groene Hart.

Piet (inmiddels 88 jaar oud) en Annie (80) komen met enige regelmaat langs in de ijssalon waar zij - nog altijd zelfstandig - boven wonen in een appartement. Beiden verkeren in een redelijke gezondheid. Moeder Annie loopt graag over dorp om boodschappen te doen en hier en daar een praatje te maken en vader Piet is vooral vaak thuis bezig met administratieve zaken en klusjes. Verder leggen zij graag een kaartje, bezoeken de bingo en gaan mee met uitjes en tripjes van ouderenorganisaties. Momenteel ligt dat echter een beetje stil. Beiden zijn nog in het bezit van een rijbewijs en stappen af en toe op de fiets.

De diamanten bruiloft moest afgelopen dinsdag, als gevolg van de coronamaatregelen, thuis met alleen de kinderen worden gevierd. Verspreid over de komende tijd zal er echter ook nog met andere familie en vrienden aandacht aan worden besteed, indien mogelijk binnen de geldende maatregelen.

Schaatsen slijpen

In de crisisjaren bedacht Piets vader Frans Janssen (opa van de huidige eigenaar en naamgenoot) een manier om - naast zijn inkomsten uit café De Landbouw’ - aan extra geld te komen. Frans kocht een slijpmachine en ging schaatsen slijpen. De ijsmachine waar hij korte tijd later tegenaan liep, kon voor extra inkomsten in de zomer zorgen, maar het apparaat was gedateerd en het ijsdraaien kostte veel spierkracht. Daar wist Frans wel iets op te verzinnen. In 1937 koppelde hij de techniek van de schaatsenslijpmachine aan de ijsmachine en kocht hij zijn eerste ijskar. In de jaren die volgden, kocht hij er nog enkele ijskarren bij. Kort na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog kocht hij het pand naast ‘De Landbouw’ aan en in 1947 werd Janssen’s IJssalon geopend. Dat is de eerste en nog steeds enige echte ijssalon in Boskoop.

Piet bekwaamde zich in de bereiding van consumptie-ijs

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden