<p>Babs Kooter (20) voetbalt bij Vrouwen 1 van Floreant, maar nu blijven haar voetbalschoenen voorlopig in de kast. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Babs Kooter (20) voetbalt bij Vrouwen 1 van Floreant, maar nu blijven haar voetbalschoenen voorlopig in de kast. FOTO: Morvenna Goudkade

'Voetbal is voor mij een uitlaatklep'

  Nieuwsflits

Ze had net weer haar eerste wedstrijd gespeeld én gewonnen. Babs Kooter (20) voetbalt in de Vrouwen 1 van Floreant en was juist hersteld van een knieblessure. Maar nu kan de Boskoopse haar voetbalschoenen weer opbergen, want zowel competitie als trainingen zijn voorlopig stilgelegd.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het is heel jammer, vindt Babs, zelf centrale verdediger, want het team zat er net weer lekker in. “Dit seizoen zijn we een dieseltje geweest, we kwamen laat op gang. Maar nu begon het weer te lopen, alleen gooit corona nu opnieuw roet in het eten.”

Het is sowieso een vreemd jaar geweest, want in maart kreeg ze een ernstige blessure. “Ik heb mijn kruisband afgescheurd. De maanden erna heb ik veel fysiotherapie gehad. Toen er weer getraind mocht worden, ben ik gewoon naar de trainingen geweest. Ik deed dan mijn eigen oefeningen. Zo kon ik toch contact houden met het team. Spelen kon ik een hele tijd niet, maar inmiddels voetbal ik weer voluit.”

Met een blik op haar meegebrachte voetbalschoenen. “Al ligt het nu dus weer stil.”

Babs is opgegroeid in Boskoop en voetbalt al sinds haar vijfde bij Floreant. “Ik wilde altijd alleen maar voetbal, ik heb nooit aan iets anders gedacht. Ik begon bij de F-jes. Waarom voetbal? Het is een teamsport en het is voor mij een uitlaatklep.”

Tot haar zestiende voetbalde Babs in jongensteams. “Dan was ik het enige meisje. In het team was dat niets bijzonders, maar de tegenstanders keken er soms vreemd van op, haha.”

Inmiddels is ze alweer jaren vaste speelster bij Vrouwen 1. Anders dan bij de mannen? “Ja, jongens voetballen fysieker. Bij de meiden is er een andere speelstijl. Maar voetbal blijft altijd heel erg leuk, zeker ook het teamgebeuren. We zijn net een grote familie.”

Naast sport is ook haar studie en stage belangrijk in haar leven. Babs volgt een opleiding voor persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg en loopt stage bij een vestiging van Ipse de Bruggen. Ze werkt daar met mensen met een verstandelijke beperking. “Zelf dacht ik vroeger om iets sportiefs te gaan doen, maar een beroepentest kwam uit op de zorg. Ik vind het werk wat ik nu doe heel mooi. Ik kan mensen helpen en ondersteunen in hun mogelijkheden. Kansen bieden in de samenleving, zodat ze hun eigen regie in het leven kunnen vergroten.”

Haar toekomst ziet ze wel voor zich: “Ik wil heel graag werken op een dagbesteding. De cliënten ondersteunen in hun werkzaamheden en hen nieuwe activiteiten aanleren.”

Zover is het nog niet. Voorlopig moet ze studeren, stagelopen én zelf aan haar voetbalconditie werken. “Nu de trainingen zijn afgelast, heeft de trainer ons opdracht gegeven om fit te blijven. En al ben ik echt geen hardloper, ik ga het serieus proberen, haha.” Ze weet wat er komt, zegt Babs. “Als de competitie in november hopelijk weer wordt hervat, moeten we meteen de eerste wedstrijd tegen OJC Rosmalen, die staan tweede, en de week erop tegen BSC uit Roosendaal, als vijfde geplaatst. Zelf staan we achtste, dus we moeten flink aan de bak.”

De trainer heeft ons opdracht gegeven om fit te blijven

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden