<p>Jan den Haan is bestuurslid en vrijwilliger bij Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Jan den Haan is bestuurslid en vrijwilliger bij Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop. FOTO: Morvenna Goudkade

'Ik ben zelf een echte rozenman'

  Nieuwsflits

Wie het Rosarium in Boskoop bezoekt, heeft grote kans hem tegen het lijf te lopen. Boskoper Jan den Haan (67) is bestuurslid bij de Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop en van daaruit ook actief rozenvrijwilliger. Jan houdt zijn hele leven al enorm van rozen en kijkt terug op een prachtig seizoen in zijn geliefde rozenpark.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – De liefde voor rozen kreeg hij met de paplepel ingegoten, vertelt Jan. “Mijn vader was boomkweker en rozenkweker en als kind was ik hem al aan het helpen. Oculeren, dichtbinden, dat heb ik allemaal bij mijn vader geleerd,”

Jan ging naar de middelbare tuinbouwschool en werkte op boomkwekerijen. Tot hij overstapte naar ander werk, dat fysiek wat minder zwaar was. In zijn vrije tijd geniet hij dan nog steeds van rozen. Samen met vrouw Elly gaat hij graag naar Engeland. “Dan gaan we rozentuinen bezoeken.”

Twee jaar geleden ging Jan met pensioen en dacht erover om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Ik zag een oproep om te helpen bij de Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop. Het plan was om de stichting nieuw leven in te blazen. Ik dacht: dat is iets voor mij.” Waarom hij dat dacht? “De boomkwekerij en de rozen gaan me aan het hart. Ik ben zelf een echte rozenman, ik hou enorm van rozen.”

Jan meldde zich aan en kwam vervolgens in het bestuur. Hij is formeel secretaris, maar nog veel belangrijker vindt hij het werk in het Rosarium zelf.

“Toen we vorig jaar begonnen was er achterstallig onderhoud. Samen met de gemeente Alphen hebben we dat opgepakt. De samenwerking is super.” Jan heeft zich flink ingezet bij de renovatie van het Rosarium begin dit jaar. “Ik ben daar nauw bij betrokken geweest. Wat komt erin, hoe gaan we het doen? Ik houd wel van organiseren en regelen, niet alleen rozen knippen.”

Hij kijkt inmiddels terug op een geweldige zomer, zegt hij. “De afgelopen maanden was het steeds gigantisch druk: er zijn honderden mensen geweest. Heel mooi dat zoveel mensen de rozen kwamen bewonderen. Het is heerlijk om een praatje met ze te maken, mensen vertellen hoe mooi het is. Dat doet me echt goed. Ook hebben ze soms vragen over de verzorging van rozen. Die gesprekjes vind ik heel leuk.” De rozen stonden er prachtig bij, vindt Jan. “We hebben een moeilijk voorjaar gehad, met een luizenplaag, droogte en nachtvorst. De rozen zagen er eerst slecht uit, maar dat is helemaal goed gekomen.”

Het is momenteel rustig wat betreft de werkzaamheden, maar binnenkort moeten er rozenvakken worden leeggehaald, zodat er in het voorjaar nieuwe rozen geplant kunnen worden. “Dan komen daar de Excellence rozen, nieuwe rozen die hier drie jaar staan en in die tijd vier keer per jaar gekeurd worden. Als de resultaten goed zijn, wordt zo’n roos in productie genomen.” Jan zit sinds kort in de keuringscommissie. “Ik mag Jan van Gemeren opvolgen, die wilde er mee stoppen. Ik vind het heel leuk werk. Bij het keuren kijk ik niet naar de handelswaarde, ik kijk puur naar de roos.”

Deze zomer zijn er honderden mensen geweest in het Rosarium

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden