<p>Kersverse VOA-voorzitter Elles in &#39;t Veld roept de gemeente Alphen op ondernemers meer tijd te geven voor de lokale belastingen. FOTO: VOA</p>

Kersverse VOA-voorzitter Elles in 't Veld roept de gemeente Alphen op ondernemers meer tijd te geven voor de lokale belastingen. FOTO: VOA

VOA-voorzitter: ‘Ontzie ondernemers’

  Nieuwsflits

Elles in ’t Veld (51), sinds vorige maand voorzitter van ondernemersvereniging VOA, spreekt regelmatig bedrijven die het zwaar hebben. Zoals in de horeca, de sport, kunst en cultuur. Het water staat hen soms aan de lippen, de lokale belastingen kunnen er dan niet meer bij. Namens VOA roept In ’t Veld de gemeente Alphen op tot verdere verruiming van de betalingstermijnen: “Ontzie de ondernemers.”

Morvenna Goudkade

ALPHEN - In ’t Veld wil ook al voorsorteren op 2021, zegt ze. “We zijn voorlopig nog niet van corona af. Nu de maatregelen steeds verder aangescherpt worden en het langer gaat duren, moeten we ook al kijken naar het volgend jaar.”

De landelijk overheid probeert de economie te ontzien door ondernemers veel langer fiscaal uitstel te geven. Dat kan ook op lokaal niveau, meent In ’t Veld. “Het is belangrijk om heel snel de betalingsperiode te verruimen. En deze ook al te voorzien voor 2021, om ondernemers op deze manier te helpen.” VOA doet de oproep in samenspraak met ondernemerskoepels MKB-Nederland en VNO-NCW. Die dringen er landelijk op aan om bedrijven meer lucht te geven om aan hun verplichtingen te voldoen en een mogelijk faillissement af te wenden. Behalve aan de lokale overheden wordt het verzoek om uitstel van belasting ook gedaan aan de waterschappen en provincies.

“Landelijk is de termijn voor ondernemersbelastingen verruimd naar 36 maanden, op verzoek van de hele Tweede Kamer. Wij vragen u op lokaal niveau hetzelfde te doen”, aldus In ’t Veld, in een open brief aan de gemeente Alphen. “Eén lijn trekken is niet alleen duidelijk, het vergroot ook de overlevingskansen van onze ondernemers.” De aangescherpte maatregelen treffen vooral horeca, cultuur, sport en verblijfsrecreatie. Lokale belastingen zijn onder meer OZB, toeristenbelasting en precario voor terrassen.

De gemeente Alphen laat weten dat het verzoek om uitstel van belastingen, in behandeling is. ,,Zodra er een besluit is genomen, informeren we de VOA.” Het gaat hierbij om een collegebesluit, zonder tussenkomst van de gemeenteraad.

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel bedrijven acute problemen hebben. De gemeente gaat in gesprek met VOA om dit vast te stellen. In maart is er een verruimde betalingsperiode ingesteld, maar deze periode is nu verlopen. Ook is onduidelijk hoeveel lokale belastingen er nog open staan.

Verruiming van de betalingstermijnen heeft overigens wel consequenties voor de gemeentelijke financiën. De lokale belastingen zijn inkomsten en van belang voor de gemeentebegroting. Die werd onlangs nog aan de raad gepresenteerd met zwarte cijfers.

De lokale economie redden, en daarmee werkgelegenheid en leefbaarheid, staat voor VOA echter voorop. De toenemende aanscherping van maatregelen tegen het coronavirus zullen veel ondernemers gaan treffen, zo is de verwachting. In ’t Veld: “Horecaondernemers zijn nu weer terug bij af. Alle hulp is voor hen geboden.”

Nu corona langer duurt, ook kijken naar volgend jaar

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden