<p>Conny Groenendijk, met de gewassen en gestreken reservemijter, en Jan-Willem van der Loo hebben alles geprobeerd: &quot;Intocht is echt niet te doen.&quot; FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Conny Groenendijk, met de gewassen en gestreken reservemijter, en Jan-Willem van der Loo hebben alles geprobeerd: "Intocht is echt niet te doen." FOTO: Morvenna Goudkade

Geen intocht voor Sint dit jaar!

  Nieuwsflits

Het is definitief: geen feestelijke Sinterklaasintocht dit jaar in Boskoop, Benthuizen en Hazerswoude. En ook niet in de andere kernen van de gemeente Alphen. Een coronabestendige intocht blijkt onhaalbaar. Of Sint dan helemaal niet meer komt? Natuurlijk wel, maar de bezoekjes zijn vooral digitaal.

Morvenna Goudkade

Boskoop– De gemeente Alphen laat weten dat er op 6 oktober overleg is geweest met de organisatoren van Sinterklaasvieringen in de verschillende kernen. Volgens een woordvoerster is iedereen het erover eens dat de ontvangst van Sinterklaas niet onopgemerkt voorbij mag gaan, maar dat een traditionele intocht met veel mensen niet mogelijk is. “De organisatoren zijn, in goed overleg met elkaar en met de gemeente, druk bezig alternatieve activiteiten te organiseren. Op deze manier hopen we dat alle kinderen ook dit jaar een fijn Sinterklaasfeest kunnen vieren.”

Dat hopen ook Conny Groenendijk (57) en Jan-Willem van der Loo (49) uit Boskoop. Ze organiseren elk jaar de intocht, namens Stichting Centrum Boskoop. Groenendijk runt de plaatselijke Primera, Van der Loo had jarenlang een mannenmodezaak. Het tweetal, aangevuld met ijssalonhouder Frans Janssen, is maanden bezig geweest met de voorbereidingen. De vergunning was aangevraagd, de koets besteld, de reservemijter gewassen en gestreken en de pepernoten ingekocht. Door corona zijn de plannen meerdere malen aangepast, om te voldoen aan de eisen van de veiligheidsregio. Maar nu hebben ook zij de stekker eruit getrokken. “Om te voorkomen dat mensen massaal naar Sint komen kijken, hadden we een alternatieve optocht bedacht”, vertelt Groenendijk. “Onder het motto: kom niet naar Sint, Sint komt naar u. Maar we moesten garanderen dat mensen niet zouden roepen of zingen of achter de optocht aangaan. Iedereen moest op gemarkeerde plekken staan, op anderhalve meter. We mochten niet stilstaan, de kinderen mochten Sint geen handjes geven, de Pieten moesten op afstand blijven. Het was niet te doen.”

Ze hebben begrip voor de eisen, zeggen ze. “We kregen complimenten voor onze creatieve plannen. Maar op deze manier kan het echt niet. Ons Sinterklaashuis in het centrum blijft ook gesloten.” Volgens Van der Loo zal Sint wel de dorpen aandoen. “Studio Alphen maakt opnames van Sint en Pieten op bekende plekken. Bij de molen in Benthuizen, bij de hefbrug in Boskoop. Het zijn virtuele visites, maar zo kunnen we Sint wel zien.”

Studio Alphen maakt opnames van de Sint op bekende plekken

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden