<p>Martin Eelderink heeft ook een verbandtrommel op kantoor, maar de jobcoach biedt vooral eerste hulp bij solliciteren. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Martin Eelderink heeft ook een verbandtrommel op kantoor, maar de jobcoach biedt vooral eerste hulp bij solliciteren. FOTO: Morvenna Goudkade

Eerste hulp, bij solliciteren!

  Nieuwsflits

Door de coronacrisis is er veel onrust op de arbeidsmarkt. Mensen in bedreigde sectoren zijn bang voor hun baan en gaan op zoek naar ander werk. Maar dat gaat niet altijd goed, weet jobcoach Martin Eelderink (47). Hij lanceert daarom een training: Eerste hulp bij solliciteren.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Een eerstehulpkoffer, niet met pleisters, drukverband en jodium, maar met hulpmiddelen voor succesvol solliciteren. Daarmee begeleidt Eelderink in zijn Boskoopse praktijk ikCOACHU momenteel mensen die vanwege de coronacrisis op zoek gaan naar ander werk. De coach, met jarenlange ervaring in de zorgsector en het bedrijfsleven, ziet dat veel mensen willen switchen, maar dat het vaak niet lukt. “Ze zijn niet meer gewend om te solliciteren en gaan uit van hoe het vroeger ging. Maar dat werkt niet meer.”

Er zijn heel veel vissen in dezelfde vijver, waarschuwt de deskundige. “Je moet je onderscheiden. Momenteel is het belangrijker dan ooit, dat je je op de juiste manier presenteert.”

Hoe dat moet, daarvoor heeft Eelderink een eerste-hulpprogramma ontwikkeld. Dat begint met het op orde brengen van het cv. “Mensen zijn soms heel druk met de lay-out, maar veel belangrijker is de inhoud. En dat gaat vaak fout. Dan noemen mensen allerlei functies die ze hebben vervuld, maar niet de werkzaamheden en activiteiten. En daar wordt juist naar gekeken tegenwoordig. Op grond van verrichtte werkzaamheden kan je interessant zijn voor een andere sector, maar dan moet je die wel vermelden.”

Mensen zijn ook vaak te bescheiden, stelt de jobcoach. “Benoem resultaten die je hebt geboekt, geef aan waar je het verschil hebt gemaakt. Dat is belangrijke informatie, daar wordt op geselecteerd.” Hoe lang of kort een cv moet zijn? Maximaal 2 A-4’tjes, zegt Eelderink. “De recente werkzaamheden bovenaan. Zaken uit het verleden samenvatten, alleen dat eruit halen wat relevant is voor de baan die je zoekt.”

Nog een tip, verdiep je in sectoren en bedrijven waar werk is, adviseert de coach. “Kansrijk zijn de zorg, techniek, onderwijs en ict. Kansarm zijn momenteel de horeca, recreatie en toerisme en de evenementenbranche .”

Een crisis kan ook nieuwe inzichten geven, zegt Eelderink. “Mensen die hun baan kwijtraken of dreigen kwijt te raken, en die besluiten om eindelijk te gaan doen wat ze écht heel graag willen.”

“Vanwege de coronacrisis zoeken mensen ander werk”

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden