<p>Jonathan Leeuwis (23) in het Rosarium bij een fraaie oude boom: &#39;De natuur is ongelofelijk vet&#39;. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Jonathan Leeuwis (23) in het Rosarium bij een fraaie oude boom: 'De natuur is ongelofelijk vet'. FOTO: Morvenna Goudkade

'Laat nooit je droom van je afpakken'

  Nieuwsflits

Jonathan Leeuwis (23) is boswachter in het Bentwoud. Hij is zelf superenthousiast over het bos en weet veel mensen te inspireren. Toch was hij bijna zijn liefde voor de natuur kwijtgeraakt, omdat hij lange tijd zwaar werd gepest. Vanwege de jaarlijkse Week Tegen Pesten, vertelt Jonathan zijn verhaal: “Ik hoop dat het anderen kan helpen.”

Morvenna Goudkade

BENTHUIZEN – Wanneer we elkaar spreken, heeft hij net een excursie geleid in zijn geliefde Bentwoud. “Nu de herfst begint, krijgen we de paddenstoelen en de kleuring van de bladeren. En de vogeltrek, echt bizar hoe ze in zo’n rechte lijn naar het zuiden kunnen vliegen.” De natuur verveelt hem nooit, zegt Jonathan. “Iedere tijd van het jaar heeft coole dingen. De natuur is zo ongelofelijk vet: bijzondere vogels, gekke plantjes…”

Jonathan groeide op in de Alblasserwaard. “Als kind ging ik al met mijn fietsje en een verrekijker de natuur in. Bij ons thuis was dat heel normaal: mijn vader is ook een enorme natuurliefhebber; mijn broertje en ik hebben het van hem geërfd.” Helaas blijkt zijn natuurpassie op de middelbare school niet zo normaal. Jonathan wordt er enorm om gepest. “Ik was een vreemde eend in de bijt. De andere jongens gingen voetballen, gamen en zuipen, ik ging vogeltjes kijken.” School is er best goed mee omgegaan, zegt hij. “Maar ze konden niet 24/7 bij me zijn. Het pesten gebeurde ook na schooltijd, of in de kleedkamer, of even snel op de gang.” Terugkijkend: “Ik zat vooral in de overlevingsmodus. Ik werd ook fysiek gepakt, maar het mentale vond ik eigenlijk erger. Dat mensen mijn liefde voor de natuur wilden afpakken, dat hakte er diep in.”

Na de middelbare school gaat hij toch een mbo-opleiding bos- en natuurbeheer volgen. Zijn grote droom is immers om boswachter te worden. “Op school was het eindelijk fijn, ik was onder gelijkgestemden. Maar toen pas werd duidelijk wat een impact dat jarenlange pesten heeft gehad. Ik had geen zelfvertrouwen, een heel negatief zelfbeeld en ik voelde me depressief.” De buitenwereld heeft het eerst niet in de gaten, want Jonathan was al jaren stil en teruggetrokken. “Toen ik op een punt kwam dat ik niet meer wilde leven, heb ik hulp gezocht. Ik ben met een psycholoog gaan praten en ook weer gaan bidden. Het geloof was altijd belangrijk voor me, maar dat was ik ook kwijtgeraakt.” Hij weet uit het dal te klimmen, zijn levensvreugde en liefde voor de natuur terug te vinden. Hij wordt door Staatsbosbeheer aangenomen in het leerlingstelsel en gaat werken als leerlingboswachter. Inmiddels is hij tweeënhalf jaar zelfstandig boswachter.

“Ik ben onwijs dankbaar dat ik dit werk mag doen”, zegt Jonathan, die weer blij en positief in het leven staat. “En ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen. Laat nooit je droom van je afpakken. Vraag hulp.” Hoe hij nu aankijkt tegen zijn pesters van toen? “Ik heb ze voor mezelf vergeven, want anders zou ik wrok blijven houden en een bitter gevoel. Ik zou er nog steeds last van hebben. Dan zouden ze alsnog gewonnen hebben”, zegt hij vol vertuiging.

Ik heb de pesters vergeven, voor mezelf, om geen wrok te houden

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden