Timme (20 maanden) kijkt zijn ogen uit in de sprookjestunnel van kunstenaar Menno Verbeek. FOTO: Morvenna Goudkade
Timme (20 maanden) kijkt zijn ogen uit in de sprookjestunnel van kunstenaar Menno Verbeek. FOTO: Morvenna Goudkade

Tunnel lijkt wel een sprookje...

  Nieuwsflits

Is het een tunnel? Of is het mix van Boskoops erfgoed, de Efteling en een sprookjesboek? In de fietstunnel tussen de Snijdelwijk en de Boezemlaan kijk je je ogen uit. Donderdag 24 september was er een feestelijke opening.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – De kleine Timme (20 maanden) weet niet waar hij kijken moet. Kabouters, vlinders, bloemen, dieren. Het peutertje wil uit zijn wandelwagen en een ‘konijntje’ aaien. Oftewel een levensgrote haas, geschilderd op de muur. Zijn moeder Sabine Kloeg (36) uit Boskoop moet lachen. “Het is een aaibare tunnel.” Kunstenaar Menno Verbeek (39) vindt het enthousiasme superleuk. “Hier doe ik het voor.”

De fietstunnel is dan al officieel geopend, door wethouder Gert-Jan Schotanus. De gemeente Alphen gaf opdracht aan Muurpret, het bedrijf van Menno Verbeek, om de kale betonnen tunnel onder handen te nemen. Daarbij was het de bedoeling dat de inwoners van Boskoop konden meepraten over welke afbeeldingen op de muren zouden komen.

Dat is goed gelukt, vindt voorbijgangster Daniëlle, die haar hond uitlaat. “Vooral de Boskoopse aspecten spreken mij erg aan: de hefbrug, de geit, de Krooshappers, het Floragebouw met Roos. Als je door de tunnel loopt, kan je het allemaal goed bekijken.”

Kunstenaar Verbeek legt uit dat er in twee fasen is gewerkt in de tunnel. “Eerst is het hele oppervlak lichtblauw geschilderd, dat was om de tunnel lichter te maken. Het beton absorbeert het licht, maar het lichtblauw weerkaatst.”

Over de afbeeldingen vertelt hij dat de tunnelzijde aan het voetpad wat ‘experimenteler’ is. “Daar zijn we wat dieper gegaan, mensen kunnen daar veilig blijven staan om de schilderingen te bekijken.”

Het kabouterbos, de favoriete afbeelding van Timme, is geïnspireerd door het Bentwoud, zegt de Alphense kunstenaar. “Daar is een kabouterpad voor kinderen, dat zie je hier terug. Met een heleboel kabouters.”

De kunstzinnige tunnel is bedoeld als een plek waar mensen graag willen komen, aldus Verbeek. “In plaats van een verbinding is het een bestemming geworden.” Hij heeft al veel complimenten gekregen van voorbijgangers. ‘’Van ouders hoor ik dat hun kinderen heel graag door de tunnel willen fietsen. Iemand kwam naar me toe en zei: ‘ik ben geboren bij de hefbrug, getrouwd in het raadhuis en heb gewoond bij de watertoren. Ik zie hier mijn leven terug’. Dat is wat ik wil: verhalen losmaken.”

In plaats van een verbinding is de tunnel nu een bestemming

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden